15.02.2013

żeberka duszone w sosie...

Składniki:

1 kg żeberka wieprzowe, 1 łyżka smalec, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka jarzynka, 1 łyżka papryka słodka mielona, 4 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki liście laurowe, 2 sztuki ziele angielskie, 2 szklanki woda, - do smaku maggi, 50 dag ziemniaki ugotowane, 1 łyżka koperek siekany, - jaką lubisz surówka

umyte porcje żeberek osuszyć i obsypać mąką - na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony

dodać pieprz, paprykę, jarzynkę, ziele angielskie, liście laurowe, wodę i dusić pod przykryciem do miękkości żeberek (około 40 minut)

gotowe do smaku doprawić maggi

podać z ziemniakami tłuczonymi z koperkiem i np. kapustą kiszoną z grzybami........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!