Składniki:
50 dag boczek świeży,
4 sztuki cebula,
6 ząbków czosnek,
1/2 łyżeczki pieprz czarny grubo mielony,
- do smaku sól morska
boczek świeży pokroić w grubszą kostkę i na rozgrzanej patelni smażyć do zrumienienia - moja babcia kaszubka na smażony świeży boczuś mówiła "szmurowanka" lub "brzechowina szmurowana" - boczek smażony
choć jest kalorycznie, to raz na jakiś czas lubimy zjeść...
do boczku dołożyć dość grubo pokrojoną cebulę z czosnkiem, do smaku dać pieprz grubo mielony i soli i podsmażać mieszając z 5 minut
syta szmurowanka na śniadanie z chlebem, zwłaszcza w chłodne dni......SMACZNEGO!!!!
Pyszne musi być :)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuń