Składniki:
8 sztuk skrzydełka kurczaka,
5 litrów woda,
1 pęczek włoszczyzna,
4 sztuki ziele angielskie,
2 sztuki liście laurowe,
1,5 łyżka jarzynka,
3/4 szklanki kasza pęczak,
4 sztuki ziemniaki,
1/4 główki kapusta biała,
1 łyżeczka pieprz czarny grubomielony,
1 łyżka papryka słodka mielona,
- do smaku maggi,
3 łyżki natka selera pietruszki
umyte skrzydełka zagotować, zebrać "szumy" i teraz włożyć rozdrobnioną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, jarzynkę i gotować z 15 minut na małym ogniu
teraz wsypać kaszę pęczak, ziemniaki pokrojone i gotować mieszając co jakiś czas z 10 minut
teraz włożyć dość drobno pokrojoną białą kapustę i gotować z 20 minut
na koniec do smaku dodać pieprz mielony, paprykę słodką, maggi, natkę selera z pietruszką zamrożone lub świeże - gotować wszystko z 1 minutę
mam z lata zamrożony miks natki selera i pietruszki
pyszny, syty kapuśniak z białej z pęczakiem......POLECAM.....
SMACZNEGO!!!
Ostatnio chodził mi kapuśniak po głowie, pysznie dziś u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń