6.11.2012

wątróbka z rodzynkami,jabłkami,cebulą na kolację..

Składniki:


50 dag wątróbka z kurczaka, 4 łyżki mąka pszenna, 1/4 kostki smalec, 2 sztuki cebula, 1 duże jabłko, 2 łyżki majeranek, 1 łyżeczka pieprz mielony, 3/4 szklanki woda, 1/2 szklanki rodzynki sułtanki

wątróbkę z kurczaka oczyścić, opłukać i obsuszyć

obsypaną w mące wątróbkę smażyć na smalcu na rumiano szybko na większym ogniu gdy zrumieniona zmniejszyć ogień i wsypać pokrojoną cebulę, jabłka, majeranek, pieprz mielony - dolać 3/4 szklanki wody i pod przykryciem dusić z 20 minut

1/2 szklanki rodzynek zalać wrzątkiem i z 5 minut je moczyć - wylać wodę ze szklanki

wątróbkę na talerzu posolić i obsypać rodzynkami

bardzo lubimy na ciepłą kolację z pieczywem razowym.......
....SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Mmm, w takiej wersji jeszcze nie jadłam, musiała być przepyszna ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!