Składniki:
1 sztuka bułka paryska,
3/4 litra mleko,
2 sztuki cebula,
2 łyżki masło do smażenia,
1 sztuka jajko,
1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony,
1 łyżeczka jarzynka,
1 szklanka tarta bułka,
4 litry wrzątek,
1 łyżeczka sól
dwudniową bułkę paryską pokroić na kostki i zalać ciepłym mlekiem na 30 minut
cebulkę podsmażyć na złoto na maśle i ostudzić
odcisnąć bułkę z mleka i dobrze wyrobić z jajkiem, pieprzem, jarzynką, cebulką, tartą bułką
tartej bułki dodać tyle, aby ciasto nie było za luźne i można było formować kule zwilżonymi dłońmi - kule wielkości średnicy z 5 cm
wkładać do wrzątku osolonego i na mniejszym ogniu gotować z 15-20 minut - im większe kule, tym dłużej gotować
gotowe knedliki wyjąć cedzakiem na talerz
takie knedliki "paryskie" są pyszne do sosów, gulaszu lub polane skwarkami z cebulką........
SMACZNEGO!!!
Mmmm, pycha:)
OdpowiedzUsuń