Składniki:
NADZIENIE:
6 sztuk jabłka starte,
1 po dżemie jabłkowy mus,
1 torebka kisiel
CIASTO:
2 sztuki jajka,
1/2 kostki masło,
- szczypta sól,
1/2 szklanki cukier,
4 krople aromat waniliowy,
25 dag mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 łyżka cynamon do posypania,
1 łyżka cukier do posypania
obrane jabłka zetrzeć na grubszych oczkach do garnka - ze słoika przełożyć mus jabłkowy i mieszając zagotować
jak lubisz bardziej słodko to dodaj ze 2 łyżki cukru)- ja nie dodaję
tak po 4-5 minutach od zagotowania wsypać kisiel z torebki i szybko zamieszać do zagęszczenia - odstawić do wystudzenia - kisiel dałam wiśniowy
do misy robota dodać wszystkie składniki ciasta i wyrobić kruszonkę - misę odstawić na 1 godzinę do lodówki
tortownica 24cm wysmarowana masłem i tartą bułką
większą połowę ciasta wsypać do blaszki - na ciasto przełożyć zimne kisielowe jabłka
na jabłka wysypać resztę kruszonki - wierzch ciasta posypać cynamonem i cukrem
piec w nagrzanym prodiżu około 40 - 45 minut - upieczone wystudzić
inne piecyki nagrzane 200C i 40-45 minut
pyszne, aromatyczne ciasto, które długo nie jest na talerzu.......
SMACZNEGO!!!
Zawsze coś pysznego wymyślisz ;)
OdpowiedzUsuńMusi byc pyszne a zarazem bardzo proste.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń