20.11.2012

karkówka w sosie z selera na obiad smaczny...

Składniki:


6 porcji karkówka bez kości, 1 łyżeczka papryka ostra, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka jarzynka, 2 łyżki masło do smażenia, 3 szklanki woda, 1 duży seler korzeniowy, - do smaku maggi, 50 dag ziemniaki ugotowane, 1 łyżka koperek mrożony, - ile potrzeba ogórek kiszony, - ile potrzeba pomidor

natrzeć porcje karkówki jarzynką, papryką ostrą i słodką, odstawić na godzinę do lodówki

na maśle klarowanym zrumienić karkówkę - dolać wodę i włożyć seler - gotować na małym ogniu do miękkości mięsa - mięso przełożyć na talerz i cały sos zmiksować blenderem

sos jest zagęszczony i nie potrzebuje mąki - do smaku dodać maggi

ugotowane ziemniaki utłuc z koperkiem mrożonym/świeżym - nakładać je na talerz gałką do lodów

podałam mięsko z sosem, ziemniakami, ogórkiem kiszonym i pomidorem.......
SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Sosu z selera nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nigdy nie jadłam, ale dodałam Twój przepis do ulubionych, zamierzam go w najbliższym czasie wykorzystać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!