Składniki:
50 dag groch łuskany,
3 litry woda,
6 sztuk marchew,
1 mały seler korzeniowy,
6 sztuk ziemniaki,
1 łyżka jarzynka,
1 łyżeczka pieprz mielony,
2 łyżki majeranek,
2 sztuki kiełbasa podwawelska,
3 łyżki smalec okrasa,
1 sztuka cebula,
2 ząbki czosnek,
- po 2 sztuki liść ziele,
1 sztuka bułka paryska,
- ile potrzeba olej do smarowania,
- ile potrzeba cayenne
ziemniaki, marchew i seler pokroić w kosteczkę
do wrzątku włożyć liście laurowe i ziele angielskie, wsypać jarzynkę i opłukany groch łuskany -
gotować co jakiś czas mieszając z 40 minut
teraz wsypać warzywa i ziemniaki i gotować do miękkości
na okrasie-smalcu podsmażyć na rumiano pokrojoną kiełbasę, dodać cebulę i czosnek i podsmażać z 5 minut mieszając -
kiełbasę przełożyć do grochówki, dodać majeranek, pieprz mielony i maggi do smaku - gotować ze 3 minuty
kromki bułki paryskiej posmarować pędzlem maczanym w oleju i posypać szczyptą cayenne każdą kromkę -
w mikrofalówce na opcji COMBI 350 Wat upiec grzanki
grzanki podać z grochówką......
SMACZNEGO!!!!
Taka grochóweczka - palce lizać:). Z grzankami fajny pomysł!!!!
OdpowiedzUsuń