Składniki:
4 duże jajka,
1 szklanka cukier,
1 szklanka mąka tortowa,
- szczypta proszek do pieczenia
TEN BISZKOPT ZAWSZE SIĘ UDAJE: składniki temperatura pokojowa, DOTYCZY W SZCZEGÓLNOŚCI JAJEK
jajka wbić do pojemnika i je trochę same zmiksować
wsypać cukier do jajek i na najwyższych obrotach ubijać mikserem lub w robocie z 4-5 minut - tak, aby masa zrobiła się jasna i gęsta
porcjami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach połączyć z masą
jajka 4 duże lub 6 średnie
tortownica 24cm NIE WYSMAROWANA ŻADNYM TŁUSZCZEM - tylko na dno położyć papier do pieczenia - biszkopt mocno urośnie i równo
przełożyć ciasto do blaszki i piec 30 minut w nagrzanym prodiżu lub innym piecyku na 180C
sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli tak to ZOSTAWIĆ NA 10 MINUT W NIEDOMKNIĘTEJ POKRYWIE PRODIŻA LUB DRZWICZKACH PIECYKÓW
wystudzony biszkopt nożem delikatnie oddzielić od obręczy i wyjąć z formy
położyć dnem do góry i zdjąć papier do pieczenia
teraz można biszkopt dzielić na blaty........
SMACZNEGO!!!!
Pysznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs z firmą PRYMAT na danie świąteczne : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html
Hohoho . Jaki cudowny!
OdpowiedzUsuń