15.10.2012

wątróbka w śliwkach jabłkach cebuli...

Składniki:


1/2 kg wątróbka z indyka, 1/2 kostki smalec, - ile potrzeba mąka do obsypania, 1 łyżka majeranek, dodatek, 8 sztuk śliwki węgierki, 2 sztuki jabłka, 3 sztuki cebula, 1 łyżeczka cukier, 1/2 łyżeczki papryka ostra, - do smaku maggi, 1/2 łyżeczki pieprz mielony, 2 łyżki smalec,Royal Brand-sól drobna morska do wątróbki do posypania przed jedzeniem

śliwki bez pestek pokroić na cztery części - obrane jabłka pokroić w grubszą kostkę - cebulę pokroić w grubsze piórka - posypać cukrem po cebuli

razem z cukrem wsypać na gorący smalec i podsmażać do zeszklenia cebuli lekko mieszając

dodać do smaku przyprawy - gotowe przełożyć do miski

wątróbkę oczyścić, podzielić większe kawałki na pół, opłukać i obsuszyć - na patelnię po cebuli włożyć smalec i smażyć na rumiano wątróbkę z każdej strony

smażę pod przykrywką położoną na patelni na 3/4 średnicy - tak nie pryska z patelni

do wątróbki wsypać majeranek i wlać z 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości i do odparowania wody

wątróbki porcje położyć na śliwkach jabłkach cebuli i teraz ją posolić do smaku przed jedzeniem......
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!