28.10.2012

śledzie smażone w zalewie z koprem włoskim...

Składniki:


2 kg śledzie świeże, 1 łyżka jarzynka, 1 łyżeczka chilli, 1 łyżka sok z cytryny, - ile potrzeba mąka do obsypania, - ile potrzeba olej do smażenia, ZALEWA: 4 sztuki cebula, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liść laurowy, 2 łyżki cukier, 2 sztuki goździki, 1 łyżka koper włoski Royal Brand, 1 łyżeczka gorczyca biała, 1,5 litra woda, 1/2 szklanki ocet 10 %

świeże śledzie oczyścić i dobrze wypłukać

w misie szklanej dobrze je wymieszać z jarzynką, chilli, sokiem z cytryny i do lodówki na 2-3 godziny

obsypać śledzie mąką i smażyć na gorącym oleju na rumiano

zagotować zalewę z podanych składników i koprem włoskim

usmażone śledzie układać w misce i zrobiłam też 1 słoik litrowy, może stać w lodówce zalany gorącą zalewą do miesiąca

śledzie w misce i słoiku zalać zawartością zalewy

ostudzone schować do lodówki, najlepsze są na drugi dzień jak przejdą przyprawami, zwłaszcza koprem włoskim.......SMACZNEGO!!!!

KOPER WŁOSKI Royal Brand produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, opakowanie 30 gram

smak: aromatyczny, podobny do anyżu, lekki posmak kamfory - zapach: aromatyczny, przypomina anyż - zastosowanie: tradycyjna przyprawa do ryb, śledzi, pikli, ogórków i kiszonej kapusty

2 komentarze:

  1. Pyszne te śledziki z koprem włoskim jeszcze nie robiłam:)zapraszam do siebie na śledzie w zlewie octowo-pomidorowej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!