Składniki:
- w opisie ciasto chlebowe,
3 szt parówki grube wieprzowe,
2 szt cebula,
ok 10 dag kurki mrożone,
1 szt cebula do kurek,
- do smaku pieprz czarny świeżo mielony,
- do smaku papryka słodka,
- do smaku oregano
przygotować ciasto chlebowe i wyrobić mikserem spiralami: 340 ml ciepłej wody + po 1 łyżeczce soli i cukru i oleju + 2 łyżki siemię lniane ziarna + 45 dag mąki pszennej typ 650 + 5 dag mąki żytniej typ 2000 = wszystko dobrze wyrobić z 10 min i odstawić na minimum 1 godz przykryte ściereczką
parówki i cebulę pokroić w grubszą kostkę
kurki zamrożone usmażyć z cebulą
ciasto rozłożyć na blaszce z pergaminem położyć parówki z cebulą i przycisnąć w ciasto
posypać oregano, papryka słodka, pieprz świeżo mielony
następnie położyć usmażone kurki z cebulą
piec ok 30-40 min w 220 C
podać z keczupem, moja babcia kaszubka takie chlebowe kuchy z różnymi dodatkami piekła, a ja się śmiałam, że to taka kaszubska pizza.. ...
SMACZNEGO!!!
Wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń