16.10.2012

kremowa grochówka z cypryjską solą morską i z grzankami...

Składniki:


40 dag groch łuskany, 50 dag żeberka wędzone, 5 szt marchew, 1 szt seler, 1 szt pietruszka, 50 dag ziemniaki, 3 łyżki majeranek, 1 łyżeczka cypryjska sól morska w płatkach Royal Brand, - szczypta pieprz cayenne, 2 łyżeczki czosnek granulowany, 4 szt chleb

sól cypryjską morską dodajemy do smaku już po zakończeniu gotowania i zmiksowaniu grochówki do smaku

ugotować do miękkości żeberka i wyjąć na talerz i obrać z kości

wsypać groch łuskany i zagotować, dodać włoszczyznę w kostkę i ziemniaki

gdy są miękkie, dodać pozostałe przyprawy, obrane mięso żeberek i blenderem zmiksować grochówkę

kromki pieczywa jakie lubisz pokroić na kostki - patelnię teflonową posmarować olejem i zrumienić grzanki

podać krem grochowy z grzankami.......
SMACZNEGO!!!!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam grochówkę, ale w tej wersji jeszcze nie jadłam Na pewno jest pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja. Nigdy nie jadłam grochówki w formie kremu. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz na jakiś czas smakuje bardzo, zwłaszcza w chłodne dni...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!