Składniki:
1 sztuka jajko,
12,5 dag tłuszcz temp pokojowa,
12,5 dag cukier,
- szczypta Sól,
1 łyżka cukier waniliowy,
25 dag mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
20 sztuk śliwki węgierki,
1 łyżka tarta bułka na ciasto
w robocie wszystkie składniki utrzeć na kruszonkę - schować misę z kruszonką do lodówki na 30 minut
tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką
większą połowę ciasta wsypać do blaszki - wierzch posypać 1 łyżką tartej bułki i gęsto ułożyć połówki śliwek
na śliwki wsypać resztę kruszonki
włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut - po 20 minutach odłączam dolną wtyczkę, aby spód się nie spiekł za mocno
inne piecyki 200C ok. 40 minut
upieczone ciasto zostawić do wystudzenia
smaczna, kruszonkowa śliwkowa szarlotka....
SMACZNEGO!!!!
Wygląda bardzo podobnie do ciasta ze śliwkami, które kiedyś robiła moja Babcia :) Jak byłam mała to najpierw zawsze zjadałam kruszonkę ze śliwek, a dopiero potem resztę :D
OdpowiedzUsuńja podobnie zaczynam od kruszonki....pozdrawiam..
Usuńale apetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńPycha. U mnie też ostatnio najczęściej ciasto ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńcudna śliwkowa końcówka lata
OdpowiedzUsuń