3.09.2012

kruszonkowa śliwkowa szarlotka

Składniki:


1 sztuka jajko, 12,5 dag tłuszcz temp pokojowa, 12,5 dag cukier, - szczypta Sól, 1 łyżka cukier waniliowy, 25 dag mąka pszenna, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 20 sztuk śliwki węgierki, 1 łyżka tarta bułka na ciasto

w robocie wszystkie składniki utrzeć na kruszonkę - schować misę z kruszonką do lodówki na 30 minut

tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką

większą połowę ciasta wsypać do blaszki - wierzch posypać 1 łyżką tartej bułki i gęsto ułożyć połówki śliwek

na śliwki wsypać resztę kruszonki

włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut - po 20 minutach odłączam dolną wtyczkę, aby spód się nie spiekł za mocno

inne piecyki 200C ok. 40 minut

upieczone ciasto zostawić do wystudzenia
smaczna, kruszonkowa śliwkowa szarlotka....
SMACZNEGO!!!!

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo podobnie do ciasta ze śliwkami, które kiedyś robiła moja Babcia :) Jak byłam mała to najpierw zawsze zjadałam kruszonkę ze śliwek, a dopiero potem resztę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja podobnie zaczynam od kruszonki....pozdrawiam..

      Usuń
  2. ale apetyczne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha. U mnie też ostatnio najczęściej ciasto ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudna śliwkowa końcówka lata

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!