Składniki:
25 dag wiśnie bez pestek mrożone,
400 ml mleko,
2 czubate łyżki cukier,
1 łyżeczka masło,
2 łyżki mąka ziemniaczana
porcję zamrożonych bez pestek wiśni zalać 300 ml mleka i na małym ogniu doprowadzić do roztopienia wiśni co jakiś czas mieszając
wiśnie puszczą sok i tyle mleka wystarczy
dodać teraz cukier, masło i zagotować
w 100 ml mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić budyń mieszając
wylać budyń do miseczek opłukanych zimną wodą
smaczny domowy budyń i na deser i do nadziewania ciast.....SMACZNEGO!!!!
A wiśnie nie zważą mleka podczas podgrzewania?
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie...
Mnie się już parę razy właśnie tak przytrafiło -_- Dlatego teraz zawsze tę mąkę ziemniaczaną to rozprowadzam w soku wiśniowym ze zmiksowanymi tymiż owocami i tak zagęszczam gorące mleko maślane ;P
Pozdrawiam!
Nenecha (korzystająca z konta AiS, ażeby się móc tu u Ciebie wykomentować ;PP)
nie zwarzyły mleka, myślę, że jak się razem od zimnego podgrzewa na małym ogniu to chyba nie zwarza....już bardzo długo takie różno smakowe budynie robię, zwłaszcza do ciast....pozdrawiam
UsuńA mi z truskawkami właśnie się zważyło ;-(
OdpowiedzUsuń