25.08.2012

mocno wiśniowy domowy budyń...

Składniki:


25 dag wiśnie bez pestek mrożone, 400 ml mleko, 2 czubate łyżki cukier, 1 łyżeczka masło, 2 łyżki mąka ziemniaczana

porcję zamrożonych bez pestek wiśni zalać 300 ml mleka i na małym ogniu doprowadzić do roztopienia wiśni co jakiś czas mieszając

wiśnie puszczą sok i tyle mleka wystarczy

dodać teraz cukier, masło i zagotować

w 100 ml mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić budyń mieszając

wylać budyń do miseczek opłukanych zimną wodą

smaczny domowy budyń i na deser i do nadziewania ciast.....SMACZNEGO!!!!

3 komentarze:

  1. A wiśnie nie zważą mleka podczas podgrzewania?
    Prawdopodobnie...
    Mnie się już parę razy właśnie tak przytrafiło -_- Dlatego teraz zawsze tę mąkę ziemniaczaną to rozprowadzam w soku wiśniowym ze zmiksowanymi tymiż owocami i tak zagęszczam gorące mleko maślane ;P

    Pozdrawiam!
    Nenecha (korzystająca z konta AiS, ażeby się móc tu u Ciebie wykomentować ;PP)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zwarzyły mleka, myślę, że jak się razem od zimnego podgrzewa na małym ogniu to chyba nie zwarza....już bardzo długo takie różno smakowe budynie robię, zwłaszcza do ciast....pozdrawiam

      Usuń
  2. A mi z truskawkami właśnie się zważyło ;-(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!