Składniki:
kruszonka,
30 dag mąka pszenna,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
15 dag cukier,
13 dag masło,
1 szt jajko,
1 torebeczka cukier waniliowy,
jabłka kwaśne,
1 kg jabłka kwaśne,
10 dag cukier,
1/2 łyżeczki cynamon mielony,
2 łyżki tarta bułka
jabłka obrać i pokroić na kawałki
do rondla dać ciut wody-cukier-cynamon-jabłka
dusić na ogniu do odparowania płynu i do ostudzenia
KRUSZONKA: mąkę przesiać z proszkiem i wyrobić kruszonkę z resztą składników
tortownicę wysmarować masłem i tartą bułką - na dno dać kruszonkę= większą połowę ciut przyklepać i posypać tartą bułką (nie będzie za wilgotna od jabłek) i dać jabłka
na wierzch dać resztę kruszonki i piec ok 40 min. w 190-200C
posypać pudrem cukrem lub dać bitej śmietany - można jeść ciepłą- ale najlepsza jest na drugi dzień...
SMACZNEGO!!!!
ależ ona apetycznie wygląda :))
OdpowiedzUsuń