25.06.2012

świeżo złowione śledzie usmażone do chlebka....

Składniki:

1 kg śledzie świeże od rybaków, - ile potrzeba mąka pszenna, 2 łyżki sól morska, 2 łyżeczki pieprz mielony czarny, - ile potrzeba olej do smażenia, - ile potrzeba pieczywo

świeżutkie śledzie od rybaków z kutra oczyścić - usunąć łby i wnętrzności i dobrze umyć - zostawić je na metalowym durszlaku (plastik wchłania zapach ryb) aby odciekły z wody

śledzie wymieszać dobrze z solą i pieprzem - obtoczyć je w mące i smażyć na mocno gorącym oleju

z każdej strony smażyć na mocno rumiano-chrupiąco

prosto z patelni gorące śledzie podać na chlebku....
SMACZNEGO!!!!

1 komentarz:

  1. jest tylko jeden problem dla nas, do morza daleko....:(

    Pozdrawiamy Serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!