Składniki:
1,5 kg łopatka bez kości,
8 ząbków czosnek,
2 łyżki majeranek,
1 łyżka jarzynka,
1 łyżka papryka ostra,
2 łyżki smalec,
- ile potrzeba kolendra jałowiec ziele liść,
- do smaku magi,
1/2 słoiczka musztarda ziarnista,
2 łyżki woda do musztardy
łopatki płat posypać papryką, majerankiem, jarzynką i dać ząbki czosnku - zwinąć na roladę i mocno owinąć nicią grubszą - zrobiłam 2 porcyjki
do włączonego prodiża dać smalec, ziele ang., liście laurowe, ziarna jałowca, kolendry i włożyć mięsko - jak się już podpiecze polać musztardą ziarnistą rozrobioną z ciut wodą i maggi do smaku
prodiż ma 2 grzałki i nie trzeba za często obracać mięso -wystarczy ze 3 x
pod koniec pieczenia ok 60 minut podlać ciut wodą po wierzchu mięsa i piec jeszcze z 20 minut - zostawić do ostudzenia - wtedy rolada przy krojeniu się nie pokruszy
rolada jest o niebo dużo lepsza od niejednej dziwnej kiełbasy....a z tłuszczyku jest smaczny smaluszek do chlebka lub można zamrozić do bigosu na później....
SMACZNEGO!!!!
AKCJA:
ojj jak ja lubię takie smakowitości
OdpowiedzUsuń