12.06.2012

"młodociane" gołąbki z prodiża....

Składniki:

50 dag-w opisie mielone z indyka, 2 szklanki ryż ugotowany, 1 litr woda z kapusty, 1 sztuka kapusta młoda, 3 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżki śmietana, - ile potrzeba mąka pszenna do sosu, - do smaku magi, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka olej

ugotować ryż w osolonej wodzie do miękkości i odlać na sito - mięso wymieszać z jajkiem, do smaku dać jarzynkę, pieprz mielony, paprykę słodko ostrą i dobrze wymieszać z ostudzonym ryżem - z kapusty wyciąć głąb i obgotować we wrzątku zdejmując liście

z ostudzonych liści ściąć głąbowe zgrubienia i nakładać mielone i zawijać ciasno

na dno prodiża włożyłam wkładkę do ciasta (nie przypali się kapusta) i rozłożyłam liście ,które nie nadają się do zawijania gołąbków - potem je lubię zjeść - ułożyłam ciasno gołąbki i skropiłam olejem, wlałam też litr wody z obgotowanej kapusty - piekłam około 40 minut i potem i zostawiłam do ostudzenia

gołąbki przełożyłam do garnka - wodę przelałam do garnuszka - dałam przecier pomidorowy, mąkę, śmietanę, oregano, cukier, maggi do smaku i mieszając zagęściłam sos - gotowy przelałam do gołąbków w garnku - odgrzewam porcje w mikrofalówce

smaczne "młodociane" gołąbki do ziemniaczków lub pieczywa....
SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. o pamietam czasy jak moja mama gotowala w prodzizu :) ale to byly czasy , albo babke drodzowa gotowana w prodzizu :) alez sie rozmarzylam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. moja siostra przechwyciła prodziż po mojej babci i piecze w nim nawet kurczaka:) muszę jej podpowiedzieć o pomyśle z gołąbkami. Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w etykietach "PRODIŻ" jest spory wybór różnych wersji ieczenia od mięs po słodkości, ryby,chleb

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!