21.06.2012

małosolne domowe....

Składniki:



2 kg ogórki gruntowe, 1 porcja zestaw do kiszenia, 1 główka czosnek, 8 łyżeczek sól, 3 litry wrzątek

 

ogórki gruntowe świeże i twarde namoczyć na 30 minut w zimnej wodzie - potem wylać do zlewu i każdy płukać - na dno kamionki włożyć umyty zestaw do kiszenia i większe ogórki dość ciasno poukładać - dać parę ząbków czosnku

rozłożyć resztę ogórków i czosnek - zasypać solą

zalać 3 litrami wrzątku - nakryć talerzykiem i przycisnąć kamieniem wyparzonym lub słoikiem z wodą - nakryć ściereczką i czekać na pyszne małosolne ze 3 dni...
SMACZNEGO!!!!

1 komentarz:

  1. w moim domu zawsze ktoś zajada małosolne. a ja nie potrafię się do nich przekonać. ale myślę, że to z czasem minie, bo kiszonych kiedyś też nie znosiłam, a dziś potrafię zjeść pół słoika ;)

    wydaje mi się, że mamy identyczne kamionki :D
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!