2 kg ogórki gruntowe,
1 porcja zestaw do kiszenia,
1 główka czosnek,
8 łyżeczek sól,
3 litry wrzątek
ogórki gruntowe świeże i twarde namoczyć na 30 minut w zimnej wodzie - potem wylać do zlewu i każdy płukać - na dno kamionki włożyć umyty zestaw do kiszenia i większe ogórki dość ciasno poukładać - dać parę ząbków czosnku
zalać 3 litrami wrzątku - nakryć talerzykiem i przycisnąć kamieniem wyparzonym lub słoikiem z wodą - nakryć ściereczką i czekać na pyszne małosolne ze 3 dni...
SMACZNEGO!!!!
w moim domu zawsze ktoś zajada małosolne. a ja nie potrafię się do nich przekonać. ale myślę, że to z czasem minie, bo kiszonych kiedyś też nie znosiłam, a dziś potrafię zjeść pół słoika ;)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że mamy identyczne kamionki :D
pozdrawiam!