Składniki:
2 paczki biszkopty,
50 dag-kubek jogurt wiśniowy,
3 łyżeczki żelatyna,
2 sztuki jabłka starte,
- w opisie krem budyniowy,
1 sztuka skórka z pomarańczy,
2 łyżki wiórki kokosowe zmiksowane,
1 sztuka gruszka,
1 sztuka galaretka agrestowa
galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i do lekkiego stężenia
tortownicę wyłożyć folią spożywczą i dać pokruszone biszkopty - 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 kubka gorącej wody i wymieszać z jogurtem
wyłożyć od razu na biszkopty i lekko łyżką podociskać i do lodówki
potem zetrzeć na grubych oczkach razem ze skórką 2 słodkie jabłka== skórkę drobno pokrojoną zagotować w mleku i zrobić budyń czekoladowy do kremu
zamienić budyń na czekoladowy i zamiast soku dać pokrojoną w kosteczkę skórkę pomarańczy i zmiksowane wiórki kokosowe i 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny (nie robi się wodnisty jak postoi) - reszta przepisu bez zmian== mój przepis na krem "kropla pomarańczy" jest TUTAJ
na jabłka wyłożyć krem budyniowy i ułożyć cienkie plastry gruszki i do lodówki- gdy galaretka agrestowa już tężeje to wylać ją na wierzch ciacha i do lodówki
bardzo lekkie i nie mocno kaloryczne - przyjemnie chłodne i mocno smakowite ciacho na lato (i nie tylko).....
SMACZNEGO!!!!
Ciasta z galaretką zawsze będą mi się kojarzyć z latem
OdpowiedzUsuń