10.03.2012

budyniowo-jabłkowe z malinową galaretką dobre ciacho....

Składniki:
2 sztuki jajka,
1/2 kostki masło miękkie,
3/4 szklanki cukier,
3/4 szklanki mąka,
1 torebka budyń waniliowy,
1 torebka cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,

MASA BUDYNIOWA:
1 torebka budyń śmietankowy,
1 łyżka cukier,
400 mil mleko,

NADZIENIE:
1 słoik ok. litra papierówek duszonych,
1 torebka galaretka malinowa,
400 mil woda wrząca


w robocie z dwóch jajek ubić na sztywno pianę z ciut solą
we wrzątku rozpuścić galaretkę, ugotować budyń

na puszysto utrzeć miękkie masło z cukrami i 2 żółtkami
potem dosypywać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem
i dobrze jeszcze utrzeć
na koniec dodać pianę i lekko wymieszać

tortownica z masłem i tartą bułką, nałożyć ciasto,
na wierzch dać jabłka i na to gorący budyń
piec w 190C ok 40 minut

potem do wystudzenia
gdy jest ciacho zimne nałożyć tężejącą galaretkę
i do lodówki

ciacho posypane kakao jest bardzo lekkie i smaczne
SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!