13.02.2012

torcik malinowo-jogurtowy....

Biszkopt:

5 jajek, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki mąki, 4 łyżki kakao,  
Masa jogurtowa: 2 po 0,5 litra jogurt z kawałkami malin, 2 serki homogenizowane malinowe, 3 dag żelatyny, 2 galaretki malinowe,  
Przybranie:
biała czekolada, gorzka czekolada, masa cukrowa plastyczna gotowa


białka ubić na sztywno na koniec dodać cukier, pojedynczo dodać żółtka i dalej ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę+kakao+proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę 24 cm i upiec w 170-180C ok 30-40 minut,gdy lekko przestygnie odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia,w taki sposób uzyskamy płaski biszkopt

serki homo wymieszać z jogurtem w misce,żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, wlać do jogurtu, wymieszać i do lodówki aby prawie stężał
galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i też do lodówki do prawie stężenia

z placka biszkoptu wyciąć kształt serca- resztki ciasta można użyć do innego deseru

12-15 cm złożyć szerokie paski z 3 arkuszy pergaminu posmarować olejem od wewnętrznej strony /nie będzie się przyklejać masa/ owinąć wokół biszkoptu i gdy jest forma serca to spiąć spinaczami pergamin na łączeniu

kiedy jogurt już jest prawie stężały przełożyć na biszkopt i do lodówki do mocnego stężenia - gdy stężeje to na jogurt wyłożyć prawie stężałą galaretkę i do lodówki

1/2 tabliczki białej czekolady zetrzeć na wiórki drugie 1/2 tabliczki stopić = na wierzchu zrobić ozdobę: posypać wiórkami i stopioną czekoladą

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady stopić i zrobić jakiś motyw wzoru na folii posmarowanej olejem i do lodówki - gdy jest zastygła zdjąć z folii i dać na galaretkę

z gotowej masy cukrowej zrobić listki i różyczki i do lodówki, gdy jest już torcik gotowy to nożem maczanym w gorącej wodzie przejechać na około między pergaminem a torcikiem i delikatnie usunąć pasek pergaminu - SMACZNEGO WALENTEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!