Składniki:
sernik w torebce 1 opakowanie,
jogurt naturalny rzadki 600 gram,
czekolada gorzka z orzechami 100 gram,
herbatniki 200 gram,
śliwki 8 sztuk okrągłe, duże,
galaretka wiśniowa 2 opakowania,
woda gorąca 900 ml
Dwie tortownice 16 cm wyłożyć folią spożywczą, na dno wsypać pokruszone na kawałki herbatniki.
Sernik z torebki wsypać do wysokiego naczynia, zamiast mleka wlać zimny, rzadki jogurt naturalny lub smakowy, mikserem ubijać masę z 4 minuty do zagęszczenia, pod koniec wsypać posiekaną czekoladę z orzechami.
Na herbatniki szybko po zmiksowaniu sernik wyłożyć i wyrównać wierzch, połozyć plastry śliwek, schować do lodówki.
Galaretki wiśniowe wymieszać w gorącej wodzie, zostawić do wystudzenia, gdy galaretka zacznie tężeć wylać na serniki i schować do lodówki na kilka godzin - bardzo smaczny i szybki i łatwy i tani sernik na zimno z torebki, zamiast mleka zimnego dodaję jogurt naturalny lub smakowy.........SMACZNEGO!!!
13.04.2021
11.04.2021
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
jajka 2 sztuki "L",
cukier 2 łyżki,
sól 1/2 łyżeczki,
mleko 1/2-3/4 litra,
gruszki dojrzałe 2 sztuki większe,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
puder cukier - ile potrzeba
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą dokładnie ciasto wymieszać na gładkie ciasto dość lejące.
Do ciasta wsypać pokrojone w cienkie plasterki gruszki ze skórką, wymieszać i zostawić na 30 minut na blacie kuchennym.
Na patelni mocno rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką porcję ciasta z gruszkami i na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, przed podaniem posypać placuszki pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, delikatne placuszki z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę gruszek posypane pudrem cukrem.........SMACZNEGO!!!
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą dokładnie ciasto wymieszać na gładkie ciasto dość lejące.
Do ciasta wsypać pokrojone w cienkie plasterki gruszki ze skórką, wymieszać i zostawić na 30 minut na blacie kuchennym.
Na patelni mocno rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką porcję ciasta z gruszkami i na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, przed podaniem posypać placuszki pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, delikatne placuszki z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę gruszek posypane pudrem cukrem.........SMACZNEGO!!!
10.04.2021
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione letnie 100 gram, cynamon 3 łyżki, śliwki 1 kg, czekolada mleczna 200 gram
Świeże drożdże pokruszyć i wymieszać w misie robota z łyżką cukru, mąki, 1 szklanką letniego mleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko i hakiem robota wyrabiać ciasto z 5 minut.
Do ciasta wlać stopiony letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut, misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do keksówek silikonowych 20 cm (lub 1 forma 35x25 cm), ciasto posypać cynamonem, powkładać połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, czekoladę stopić w kąpieli wodnej i polać gorącą ciasto, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo smaczna, delikatna, puszysta drożdżówka z cynamonem i śliwkami, idealne ciasto na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione letnie 100 gram, cynamon 3 łyżki, śliwki 1 kg, czekolada mleczna 200 gram
Świeże drożdże pokruszyć i wymieszać w misie robota z łyżką cukru, mąki, 1 szklanką letniego mleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko i hakiem robota wyrabiać ciasto z 5 minut.
Do ciasta wlać stopiony letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut, misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do keksówek silikonowych 20 cm (lub 1 forma 35x25 cm), ciasto posypać cynamonem, powkładać połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, czekoladę stopić w kąpieli wodnej i polać gorącą ciasto, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo smaczna, delikatna, puszysta drożdżówka z cynamonem i śliwkami, idealne ciasto na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
8.04.2021
Składniki:
mąka krupczatka 6 łyżek, tarta bułka 3/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki
jajka 3 sztuki "L", pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka
kotlety schabowe bez kości 4 sztuki, smalec 3/4 kostki, ziemniaki ugotowane 1 kg, fasolka szparagowa 1/2 kg, koperek 1 pęczek
Kotlet schabowy bez kości grubości z 3 cm włożyć do woreczka i na desce dobrze rozbić tłuczkiem na kotlet z 1 cm grubości.
Mąkę pszenną, krupczatkę, tartą bułkę wymieszać w misce, jajka, sól czosnkową, pieprz mielony czarny, olej rzepakowy w misce dokładnie roztrzepać widelcem.
Kotlety włożyć do jajek, dobrze wymieszać w jajku i zostawić na 1 godzinę w lodówce.
Smalec dobrze rozgrzać na patelni, kotlet wyjąć z masy jajecznej i z każdej strony obtoczyć w panierce, kłaść na gorący smalec i smażyć na średnim ogniu na rumiane kotlety z każdej strony.
Fasolkę szparagową świeżą lub mrożoną ugotować w osolonej wodzie, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, posypać posiekanym koperkiem na talerzu - bardzo smaczny i chrupiący kotlet schabowy na obiad podany z ziemniakami i fasolką szparagową, kotlet smakuje też na zimno do pieczywa........SMACZNEGO!!!
mąka krupczatka 6 łyżek, tarta bułka 3/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki
jajka 3 sztuki "L", pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka
kotlety schabowe bez kości 4 sztuki, smalec 3/4 kostki, ziemniaki ugotowane 1 kg, fasolka szparagowa 1/2 kg, koperek 1 pęczek
Kotlet schabowy bez kości grubości z 3 cm włożyć do woreczka i na desce dobrze rozbić tłuczkiem na kotlet z 1 cm grubości.
Mąkę pszenną, krupczatkę, tartą bułkę wymieszać w misce, jajka, sól czosnkową, pieprz mielony czarny, olej rzepakowy w misce dokładnie roztrzepać widelcem.
Kotlety włożyć do jajek, dobrze wymieszać w jajku i zostawić na 1 godzinę w lodówce.
Smalec dobrze rozgrzać na patelni, kotlet wyjąć z masy jajecznej i z każdej strony obtoczyć w panierce, kłaść na gorący smalec i smażyć na średnim ogniu na rumiane kotlety z każdej strony.
Fasolkę szparagową świeżą lub mrożoną ugotować w osolonej wodzie, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, posypać posiekanym koperkiem na talerzu - bardzo smaczny i chrupiący kotlet schabowy na obiad podany z ziemniakami i fasolką szparagową, kotlet smakuje też na zimno do pieczywa........SMACZNEGO!!!
29.03.2021
Składniki:
łopatka wieprzowa bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki
warzywa: cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, smalec 1 łyżeczka, cukinia 1 sztuka większa, papryka 3 sztuki, woda 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki
Łopatkę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, posypać kucharkiem, ziele angielskie, liść laurowy i na gorącym smalcu mocno zrumienić, dolać 1 szklankę wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu.
W osobnym garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodać paprykę pokrojoną, cukinię i pod przykryciem dusić z 10 minut.
Warzywa dodać do mięsa, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, koncentrat pomidorowy i zagotować, wodę wymieszać z mąką i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu - gulasz z łopatki i warzywami jest bardzo aromatyczny, sycący, pożywny, smakuje i na obiad i na ciepłą kolację z pieczywem.........SMACZNEGO!!!
łopatka wieprzowa bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki
warzywa: cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, smalec 1 łyżeczka, cukinia 1 sztuka większa, papryka 3 sztuki, woda 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki
Łopatkę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, posypać kucharkiem, ziele angielskie, liść laurowy i na gorącym smalcu mocno zrumienić, dolać 1 szklankę wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu.
W osobnym garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodać paprykę pokrojoną, cukinię i pod przykryciem dusić z 10 minut.
Warzywa dodać do mięsa, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, koncentrat pomidorowy i zagotować, wodę wymieszać z mąką i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu - gulasz z łopatki i warzywami jest bardzo aromatyczny, sycący, pożywny, smakuje i na obiad i na ciepłą kolację z pieczywem.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)