Składniki:
makaron świderki 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1 łyżka,
sól 1 łyżka,
woda 4 litry
truskawki świeże 1 kg,
cukier puder 6 łyżek,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jogurt naturalny 760 gram 2 opakowania
Makaron świderki lub inny jaki się lubi ugotować w osolonej wodzie z olejem, po ugotowaniu odcedzić na durszlak i przelać zimną wodą, odcedzić dobrze z wody.
Truskawki obrać, szybko opłukać zimną wodą, wsypać do miski.
Dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wlać jogurt i pałką blendera wszystko zmiksować ma mus.
Podawać makaron polany truskawkami - najlepszy makaron z truskawkami z jogurtem, idealne danie na podwieczorek , na kolację, bardzo lubimy zwłaszcza przy świeżych truskawkach..........SMACZNEGO!!!
16.05.2020
Składniki:
wg podanej kolejności do miski dodawać: drożdże świeże 10 dag pokruszone, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1,5 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, aromat rumowy 3 krople
masa jabłkowa: jabłka szara reneta 1,5 kg, cukier 1/2 szklanki, przyprawa do szarlotki 1 opakowanie
kruszonka: miękka margaryna 150 gram, mąka tortowa 200 gram, cukier 100 gram
cukier puder - ile potrzeba
Składniki na ciasto dodawać wg podanej kolejności do miski - NIE MIESZAĆ - , nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym, przed pieczeniem wymieszać wszystko dużą łyżką na nie za gęste ciasto.
Obrane jabłka pokroić w kawałeczki, wsypać cukier, przyprawę do szarlotki, wlać wodę i dusić do miękkości jabłek co jakiś czas mieszając.
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę, Można dodać ciut oleju jeśli kruszonka jest zbyt sucha.
Ciasto drożdżowe wymieszane łyżką dodać do formy z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować, na wierzch dać wystudzone jabłka, rozsmarować.
Na masie jabłkowej rozsypać kruszonkę.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - leniwe ciasto drożdżowe idealne dla zapracowanych, wszystkie składniki bez wyrabiania po paru godzinach są gotowe do pieczenia.........SMACZNEGO!!!
wg podanej kolejności do miski dodawać: drożdże świeże 10 dag pokruszone, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1,5 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, aromat rumowy 3 krople
masa jabłkowa: jabłka szara reneta 1,5 kg, cukier 1/2 szklanki, przyprawa do szarlotki 1 opakowanie
kruszonka: miękka margaryna 150 gram, mąka tortowa 200 gram, cukier 100 gram
cukier puder - ile potrzeba
Składniki na ciasto dodawać wg podanej kolejności do miski - NIE MIESZAĆ - , nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym, przed pieczeniem wymieszać wszystko dużą łyżką na nie za gęste ciasto.
Obrane jabłka pokroić w kawałeczki, wsypać cukier, przyprawę do szarlotki, wlać wodę i dusić do miękkości jabłek co jakiś czas mieszając.
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę, Można dodać ciut oleju jeśli kruszonka jest zbyt sucha.
Ciasto drożdżowe wymieszane łyżką dodać do formy z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować, na wierzch dać wystudzone jabłka, rozsmarować.
Na masie jabłkowej rozsypać kruszonkę.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - leniwe ciasto drożdżowe idealne dla zapracowanych, wszystkie składniki bez wyrabiania po paru godzinach są gotowe do pieczenia.........SMACZNEGO!!!
13.05.2020
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", margaryna miękka 15 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 2 łyżki + 4 łyżki mleka, rabarbar 2 sztuki duże, grube
pianka bezowa: białka 1 szklanka 250 ml, cukier 3/4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, ocet 10% 1 łyżeczka, aromat pomarańczowy 2 krople
Jajka, cukier, miękka margaryna, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, mają zostać grudki.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wyłożyć do formy, do reszty ciasta wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać, masę kakaową wyłożyć na jasną i łyżką delikatnie wmieszać trochę w ciasto jasne, wygładzić wierzch.
Wsypać na ciasto obrany, pokrojony rabarbar, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec 30 minut.
Zimne białka ubijać na sztywno, pod koniec wsypać cukier, kisiel, wlać olejek i ocet, mikserem ubijać na bardzo sztywną pianę, ubijać z 5 minut przed dodaniem do ciasta, na podpieczone ciasto wyłożyć ubitą pianę, wygładzić wierzch piany.
Piec ciasto dalej w 180C, grzanie góra/dół około 15 minut, ciasto dobrze w formie wystudzić - bardzo smaczne, wyjątkowe ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową, ciasto które jest łatwe i zawsze wychodzi z piekarnika dobrze upieczone.......SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", margaryna miękka 15 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 2 łyżki + 4 łyżki mleka, rabarbar 2 sztuki duże, grube
pianka bezowa: białka 1 szklanka 250 ml, cukier 3/4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, ocet 10% 1 łyżeczka, aromat pomarańczowy 2 krople
Jajka, cukier, miękka margaryna, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, mają zostać grudki.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wyłożyć do formy, do reszty ciasta wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać, masę kakaową wyłożyć na jasną i łyżką delikatnie wmieszać trochę w ciasto jasne, wygładzić wierzch.
Wsypać na ciasto obrany, pokrojony rabarbar, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec 30 minut.
Zimne białka ubijać na sztywno, pod koniec wsypać cukier, kisiel, wlać olejek i ocet, mikserem ubijać na bardzo sztywną pianę, ubijać z 5 minut przed dodaniem do ciasta, na podpieczone ciasto wyłożyć ubitą pianę, wygładzić wierzch piany.
Piec ciasto dalej w 180C, grzanie góra/dół około 15 minut, ciasto dobrze w formie wystudzić - bardzo smaczne, wyjątkowe ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową, ciasto które jest łatwe i zawsze wychodzi z piekarnika dobrze upieczone.......SMACZNEGO!!!
11.05.2020
Składniki:
surowa biała kiełbasa 5 sztuk, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 3 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżka, kapusta młoda 2 główki średnie, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki młode 1 kg
Cebule pokroić w piórka, surową białą kiełbasę dobrej jakości na oleju zrumienić z każdej strony, wsypać cebulę, paprykę słodką, cukier i podsmażać do miękkości cebuli, wyjąć na talerz kiełbasy i cebulę.
Do tłuszczu po cebuli dodać pokrojoną dość drobną młodą kapustę, wymieszać, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ", dodać samą kiełbasę z cebulą i pod przykryciem dusić kapustę z 20 minut.
Młode ziemniaki ugotować w bez obierania, po ugotowaniu usunąć skórkę.
Na koniec wyjąć kiełbasę z kapusty na talerz, wsypać posiekany koperek, mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, podawać z białą kiełbasą do ziemniaków lub pieczywa - biała kiełbasa dobrej jakości jest zawsze smacznym daniem w wielu odsłonach, z młoda kapusta jest bardzo smaczna..........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
surowa biała kiełbasa 5 sztuk, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 3 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżka, kapusta młoda 2 główki średnie, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki młode 1 kg
Cebule pokroić w piórka, surową białą kiełbasę dobrej jakości na oleju zrumienić z każdej strony, wsypać cebulę, paprykę słodką, cukier i podsmażać do miękkości cebuli, wyjąć na talerz kiełbasy i cebulę.
Do tłuszczu po cebuli dodać pokrojoną dość drobną młodą kapustę, wymieszać, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ", dodać samą kiełbasę z cebulą i pod przykryciem dusić kapustę z 20 minut.
Młode ziemniaki ugotować w bez obierania, po ugotowaniu usunąć skórkę.
Na koniec wyjąć kiełbasę z kapusty na talerz, wsypać posiekany koperek, mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, podawać z białą kiełbasą do ziemniaków lub pieczywa - biała kiełbasa dobrej jakości jest zawsze smacznym daniem w wielu odsłonach, z młoda kapusta jest bardzo smaczna..........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
6.05.2020
Składniki:
kapusta młoda 2 główki większe, ryż 3 szklanki, mięso mielone z szynki 50 dag, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki, VEGETA NATUR do mięsa mielonego "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka, sok pomidorowy 1 litr, śmietana 12% 200 gram
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i krótko sparzać liście ściągając z główki.
Ryż ugotować do miękkości w nie osolonej wodzie, nadmiar wody odlać i zostawić do wystygnięcia, dodać VEGETA NATUR do mięsa mielonego-duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ", jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i dokładnie ręką wyrobić.
Z liścia kapusty wyciąć gruby nerw, nałożyć porcję nadzienia i zawinąć gołąbki.
Brytfanki wysmarować olejem, układać na dnie gołąbki jedną warstwę, sok pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać na gołąbki.
Wstawić przykryte brytfanki do piekarnika, piec w 200C około 40 minut, grzanie góra/dół, brytfanki zostawić w piekarniku do wystygnięcia, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana - z młodej kapusty gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym są najlepszymi gołąbkami, lubimy na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
kapusta młoda 2 główki większe, ryż 3 szklanki, mięso mielone z szynki 50 dag, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki, VEGETA NATUR do mięsa mielonego "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka, sok pomidorowy 1 litr, śmietana 12% 200 gram
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i krótko sparzać liście ściągając z główki.
Ryż ugotować do miękkości w nie osolonej wodzie, nadmiar wody odlać i zostawić do wystygnięcia, dodać VEGETA NATUR do mięsa mielonego-duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ", jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i dokładnie ręką wyrobić.
Z liścia kapusty wyciąć gruby nerw, nałożyć porcję nadzienia i zawinąć gołąbki.
Brytfanki wysmarować olejem, układać na dnie gołąbki jedną warstwę, sok pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać na gołąbki.
Wstawić przykryte brytfanki do piekarnika, piec w 200C około 40 minut, grzanie góra/dół, brytfanki zostawić w piekarniku do wystygnięcia, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana - z młodej kapusty gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym są najlepszymi gołąbkami, lubimy na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Składniki:
polędwiczki drobiowe 1 opakowanie, VEGETA NATUR z curry "zobacz TUTAJ" 1 łyżeczka, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, tymianek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy 8 łyżek
ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1/2 pęczka
ogórki zielone 4 sztuki średnie, VEGETA NATUR do sałatek i dipów "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 gram
Opłukane, osuszone ręcznikiem papierowym, polędwiczki włożyć do marynaty: VEGETA NATUR: z curry, mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ", tymianek, ząbki czosnku pokrojone, olej rzepakowy, dobrze natrzeć i schować do lodówki na kilka godzin.
W rondlu na gorącym oleju podsmażyć polędwiczki z każdej strony ale nie za mocno, wlać wodę, pod przykryciem dusić z 25 minut na średnim ogniu.
Mąkę wymieszać z wodą i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia sosu, dodać pieprz mielony.
Ugotowane ziemniaki utłuc z koperkiem.
Obrane ogórki zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać z VEGETA NATUR do sałatek i dipów, jogurtem - polędwiczki drobiowe w sosie własnym są bardzo smaczne na dobry, sycący, aromatyczny obiad, przyprawy dajemy jakie się lubi.........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
polędwiczki drobiowe 1 opakowanie, VEGETA NATUR z curry "zobacz TUTAJ" 1 łyżeczka, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, tymianek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy 8 łyżek
ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1/2 pęczka
ogórki zielone 4 sztuki średnie, VEGETA NATUR do sałatek i dipów "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 gram
Opłukane, osuszone ręcznikiem papierowym, polędwiczki włożyć do marynaty: VEGETA NATUR: z curry, mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ", tymianek, ząbki czosnku pokrojone, olej rzepakowy, dobrze natrzeć i schować do lodówki na kilka godzin.
W rondlu na gorącym oleju podsmażyć polędwiczki z każdej strony ale nie za mocno, wlać wodę, pod przykryciem dusić z 25 minut na średnim ogniu.
Mąkę wymieszać z wodą i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia sosu, dodać pieprz mielony.
Ugotowane ziemniaki utłuc z koperkiem.
Obrane ogórki zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać z VEGETA NATUR do sałatek i dipów, jogurtem - polędwiczki drobiowe w sosie własnym są bardzo smaczne na dobry, sycący, aromatyczny obiad, przyprawy dajemy jakie się lubi.........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
4.05.2020
Składniki:
jajka "M" 12 sztuk, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, masło 2 łyżki, szpinak odmrożony 1 opakowanie przyprawa do sałatek i dipów VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majonez 4 łyżki
Jajka ugotować na twardo wystudzone jajka obrać ze skorupek (można dwa jajka zostawić do dekoracji), pokroić na cząstki, wsypać do pojemnika rozdrabniacza.
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, dodać odmrożony na sitku szpinak, podsmażać mieszając do odparowania wody, dobrze wystudzić.
Szpinak dodać do jajek w rozdrabniaczu, wsypać przyprawę do sałatek i dipów VEGETA NATUR, nadaje paście dobry smak - duży wybór tej marki "zobacz TUTAJ", majonez, pieprz mielony i wszystko dokładnie zmiksować.
Wyłożyć do talerza i schować do lodówki - dla smakoszy i amatorów szpinaku idealna pasta do pieczywa, można również użyć do nadziewania naleśników........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
jajka "M" 12 sztuk, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, masło 2 łyżki, szpinak odmrożony 1 opakowanie przyprawa do sałatek i dipów VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majonez 4 łyżki
Jajka ugotować na twardo wystudzone jajka obrać ze skorupek (można dwa jajka zostawić do dekoracji), pokroić na cząstki, wsypać do pojemnika rozdrabniacza.
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, dodać odmrożony na sitku szpinak, podsmażać mieszając do odparowania wody, dobrze wystudzić.
Szpinak dodać do jajek w rozdrabniaczu, wsypać przyprawę do sałatek i dipów VEGETA NATUR, nadaje paście dobry smak - duży wybór tej marki "zobacz TUTAJ", majonez, pieprz mielony i wszystko dokładnie zmiksować.
Wyłożyć do talerza i schować do lodówki - dla smakoszy i amatorów szpinaku idealna pasta do pieczywa, można również użyć do nadziewania naleśników........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
1.05.2020
Składniki:
golonki wieprzowe 4 sztuki średnie, woda 1,5 litra, przyprawa do soczystych żeberek VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, cukier 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka
Oczyszczone, umyte średniej wielkości golonki wieprzowe włożyć do szybkowara, wsypać przyprawę do soczystych żeberek VEGETA NATUR - duży wybór tej marki "zobacz TUTAJ", ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasdyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut.
Szybkowar otworzyć gdy spuści ciśnienie, golonki wyjąć z wywaru, do wywaru dodać kiszoną kapustę, zamknąc szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut na średnim ogniu, po ugotowaniu można nadmiar wywaru odlać z kapusty, wsypać cukier, paprykę ostrą, wymieszać.
Do kapusty dodać golonki, podawać z pieczywem lub ziemniakami gotowanymi - golonki gotowane z kiszoną kapustą raz na jakiś czas lubimy zjeść i do ziemniaków lub do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
golonki wieprzowe 4 sztuki średnie, woda 1,5 litra, przyprawa do soczystych żeberek VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, cukier 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka
Oczyszczone, umyte średniej wielkości golonki wieprzowe włożyć do szybkowara, wsypać przyprawę do soczystych żeberek VEGETA NATUR - duży wybór tej marki "zobacz TUTAJ", ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasdyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut.
Szybkowar otworzyć gdy spuści ciśnienie, golonki wyjąć z wywaru, do wywaru dodać kiszoną kapustę, zamknąc szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut na średnim ogniu, po ugotowaniu można nadmiar wywaru odlać z kapusty, wsypać cukier, paprykę ostrą, wymieszać.
Do kapusty dodać golonki, podawać z pieczywem lub ziemniakami gotowanymi - golonki gotowane z kiszoną kapustą raz na jakiś czas lubimy zjeść i do ziemniaków lub do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Subskrybuj:
Posty (Atom)