Składniki:
śledzie 1,5 kg/większe,świeże,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
włoszczyzna 1 pęczek,
cebula 2 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 2 łyżki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 5 sztuk,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
ocet 10 % 1 łyżeczka,
pomidory 8 sztuk/dojrzałe,miękkie,
woda 2 szklanki
w robocie kuchennym na tarczy do warzyw zetrzeć obraną cebulę, włoszczyznę z porem
kupiłam u rybaków świeże, większe śledzie bez głów tzw. tuszki, w domu je wyfiletowałam - opłukać pod zimną wodą, odsączyć je na durszlaku, przełożyć do miski, posypać je kucharkiem, pieprzem i odstawić na 30 minut do lodówki, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety śledziowe po kilka sztuk, obsypać je mąką w woreczku-nie brudzi się blatu mąką, na gorącym bardzo oleju smażyć na rumiano, przekładać na talerz usmażone
w garnku rozgrzać olej rzepakowy, wsypać startą włoszczyznę z cebulą, wsypać cukier, ziele angielskie i liście laurowe, podsmażać co jakiś czas mieszając z 5 minut
na robot nałożyć dzbanek-blender i zmiksować w nim pokrojone pomidory, wlać do podsmażanych warzyw, wlać wodę, przyprawę w płynie, ocet, wsypać pieprz i wszystko dusić z 5 minut, co jakiś czas mieszając
do większej miski wkładać porcjami filety, na nie wykładać warzywa z sosem i tak do wyczerpania składników, schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki aby smaki sie "przegryzły" - smaczne śledzie do pieczywa...........SMACZNEGO!!!
24.11.2016
Składniki:
łopatka bez kości 60 dag, jajka 2 sztuki, włoszczyzna 6 łyżek/starta, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, woda gazowana 3/4 szklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieczarki 1/2 kg, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 2 łyżki, makaron muszelki - ile potrzeba
na robot kuchenny nałożyć maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach, zmielić chude mięso łopatki, następnie do osobnej miski zmielić na tym sitku obrane pieczarki
mięso zmielone wymieszać dokładnie z jajkami, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem zmielonym, startą włoszczyzną z porą na tarce grubsze oczka, wodą gazowaną,pokrojoną drobno cebulą
formować klopsy średniej wielkości, obtaczać je w mące pszennej
wodę zagotować w większym garnku, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wkładać do wrzątku łyżką klopsy, gdy wypłyną na wierzch wsypać zmielone pieczarki, kostki rosołowe i gotować z 15 minut na średnim ogniu
do miski dać śmietanę 18%, mąkę, wodę, natkę pietruszki posiekaną, zmielony pieprz, rózgą dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się zupy, mieszać do zagęstnienia i zagotowania ponownego zupy, podawać z osobno ugotowanym makaronem muszelki wg przepisu na opakowaniu - zupa jest syta, aromatyczna, smaczna, idealna na jesienne chłody..........SMACZNEGO!!!
łopatka bez kości 60 dag, jajka 2 sztuki, włoszczyzna 6 łyżek/starta, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, woda gazowana 3/4 szklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieczarki 1/2 kg, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 2 łyżki, makaron muszelki - ile potrzeba
na robot kuchenny nałożyć maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach, zmielić chude mięso łopatki, następnie do osobnej miski zmielić na tym sitku obrane pieczarki
mięso zmielone wymieszać dokładnie z jajkami, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem zmielonym, startą włoszczyzną z porą na tarce grubsze oczka, wodą gazowaną,pokrojoną drobno cebulą
formować klopsy średniej wielkości, obtaczać je w mące pszennej
wodę zagotować w większym garnku, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wkładać do wrzątku łyżką klopsy, gdy wypłyną na wierzch wsypać zmielone pieczarki, kostki rosołowe i gotować z 15 minut na średnim ogniu
do miski dać śmietanę 18%, mąkę, wodę, natkę pietruszki posiekaną, zmielony pieprz, rózgą dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się zupy, mieszać do zagęstnienia i zagotowania ponownego zupy, podawać z osobno ugotowanym makaronem muszelki wg przepisu na opakowaniu - zupa jest syta, aromatyczna, smaczna, idealna na jesienne chłody..........SMACZNEGO!!!
18.11.2016
blender stojący TBN6602W Beko o mocy 600 W, szklany dzbanek 1,5 litrowy, kruszenie lodu, 4 stopnie regulacji prędkości + tryb pulsacyjny
na stronie producenta można poczytać o blenderze "zobacz TUTAJ", cena około 230 zł
15.11.2016
Składniki:
resztki z wyciśniętego soku: marchew 4 sztuki średnie, jabłka 3 sztuki, banan 4 sztuki, mandarynki 6 sztuk
CIASTO: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople, palma 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kefir 1/2 szklanki
KREM MASCARPONE: śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mascarpone 250 gram, dżem z aronii - ile potrzeba, posypka kolorowa - ile potrzeba
Z TYCH SKŁADNIKÓW JEST PYSZNE CIASTO I SOK DO PICIA Z DODANIEM WINGRON = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ"
otrzymałam do testowania Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 "kliknij i ZOBACZ- Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70"
dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę, dostarczanie naturalnych witamin potrzebnych dla mojego organizmu i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki
skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek
obrane banany i marchewki, jabłka ze skórką, cząstki mandarynek wkładać do otworu wyciskarki, resztki z pojemnika przełożyć do miseczki
CIASTO: jajka, palmę, cukier, aromat migdałowy mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie zważona, ale tak ma być
wsypać mąkę, proszek z sodą, resztki po soku, wlać kefir i połączyć mikserem składniki, forma silikonowa z kominkiem 22 cm, przełożyć do formy ciasto
włożyć do prodiża z grzaniem góra-dół, włączyć prodiż, piec około 40-45minut do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne i przekroić na dwa blaty
KREM MASCARPONE: zimną śmietanę ubijać mikserem, gdy zacznie sztywnieć wsypać cukier puder i wanilinowy, dodać serek mascarpone i ubić wszystko na sztywno
jeden blat posmarować grubo dżemem z aronii (użyłam swojej roboty) lub jaki dżem lubisz, krem podzielić na 3 części i jedną rozsmarować na dżemie, lekko dociskając nakryć drugim blatem
drugą część kremu rozsmarować po wierzchu i trzecią nałożyć szprycką, posypać kolorową posypką, schować do lodówki
ciasto jest aromatyczne, wilgotne, krem nie za słodki, smakuje wyśmienicie i szybko się zjada .........SMACZNEGO!!!
resztki z wyciśniętego soku: marchew 4 sztuki średnie, jabłka 3 sztuki, banan 4 sztuki, mandarynki 6 sztuk
CIASTO: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople, palma 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kefir 1/2 szklanki
KREM MASCARPONE: śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mascarpone 250 gram, dżem z aronii - ile potrzeba, posypka kolorowa - ile potrzeba
Z TYCH SKŁADNIKÓW JEST PYSZNE CIASTO I SOK DO PICIA Z DODANIEM WINGRON = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ"
otrzymałam do testowania Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 "kliknij i ZOBACZ- Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70"
dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę, dostarczanie naturalnych witamin potrzebnych dla mojego organizmu i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki
skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek
obrane banany i marchewki, jabłka ze skórką, cząstki mandarynek wkładać do otworu wyciskarki, resztki z pojemnika przełożyć do miseczki
CIASTO: jajka, palmę, cukier, aromat migdałowy mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie zważona, ale tak ma być
wsypać mąkę, proszek z sodą, resztki po soku, wlać kefir i połączyć mikserem składniki, forma silikonowa z kominkiem 22 cm, przełożyć do formy ciasto
włożyć do prodiża z grzaniem góra-dół, włączyć prodiż, piec około 40-45minut do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne i przekroić na dwa blaty
KREM MASCARPONE: zimną śmietanę ubijać mikserem, gdy zacznie sztywnieć wsypać cukier puder i wanilinowy, dodać serek mascarpone i ubić wszystko na sztywno
jeden blat posmarować grubo dżemem z aronii (użyłam swojej roboty) lub jaki dżem lubisz, krem podzielić na 3 części i jedną rozsmarować na dżemie, lekko dociskając nakryć drugim blatem
drugą część kremu rozsmarować po wierzchu i trzecią nałożyć szprycką, posypać kolorową posypką, schować do lodówki
ciasto jest aromatyczne, wilgotne, krem nie za słodki, smakuje wyśmienicie i szybko się zjada .........SMACZNEGO!!!
Składniki:
jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 5 kropli, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, śmietana gęsta 250 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, kasza manna 1 łyżka, biszkopty okrągłe 150 gram, pianki marshmallow 100 gram
składniki temperatura pokojowa = do misy robota wbić jajka, wsypać cukier, dodać aromat cytrynowy i z 5 minut na dużych obrotach ucierać do białości, dodać twaróg z wiaderka, śmietanę, wsypać budynie, kaszkę manną i połączyć składniki, długo nie ucierać
forma podłużna 29x15,5 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać biszkopty, przelać 3/4 masy serowej
do sernika powkładać pianki wciskając w masę
wyłożyć na wierzch resztę masy serowej, wyrównać, stuknąć kilka razy formą o blat stołu aby odpowietrzyć sernik
piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temperatura 180C, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia nakryć folią aluminiową aby za mocno nie spiekły się pianki, sernik wystudzić w blaszce najlepiej całą noc w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny, delikatny i można go jeść i jeść i jeść...........SMACZNEGO!!!
jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 5 kropli, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, śmietana gęsta 250 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, kasza manna 1 łyżka, biszkopty okrągłe 150 gram, pianki marshmallow 100 gram
składniki temperatura pokojowa = do misy robota wbić jajka, wsypać cukier, dodać aromat cytrynowy i z 5 minut na dużych obrotach ucierać do białości, dodać twaróg z wiaderka, śmietanę, wsypać budynie, kaszkę manną i połączyć składniki, długo nie ucierać
forma podłużna 29x15,5 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać biszkopty, przelać 3/4 masy serowej
do sernika powkładać pianki wciskając w masę
wyłożyć na wierzch resztę masy serowej, wyrównać, stuknąć kilka razy formą o blat stołu aby odpowietrzyć sernik
piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temperatura 180C, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia nakryć folią aluminiową aby za mocno nie spiekły się pianki, sernik wystudzić w blaszce najlepiej całą noc w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny, delikatny i można go jeść i jeść i jeść...........SMACZNEGO!!!
14.11.2016
Składniki:
kurczak 1,5 kg, bio papryka słodka granulowana Royal Brand 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kminek mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, śmietana gęsta 250 ml, woda 1/2 szklanki
kurczaka podzielić na cztery porcje, odciąć nadmiar tłustych skór, kuperek, opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i obsypać przyprawami, natrzeć z każdej strony, odstawić do lodówki na 2-3 godziny
gęstą śmietanę 18% wymieszać z wodą, przyprawą w płynie i polać porcje kurczaka
piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temperatura 200C, pod przykryciem piec około 55-60 minut, kurczaka wyjąć z wywaru, wywar przelać do garnuszka, wsypać 1 łyżkę mąki, dolać z 2 szklanki wody, rózgą dobrze rozmieszać i zagotować do zagęstnienia sosu, podawać z ziemniakami, ryżem makaronem, pieczywem - kurczak jest aromatyczny, soczysty, kruchy............SMACZNEGO!!!
kurczak 1,5 kg, bio papryka słodka granulowana Royal Brand 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kminek mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, śmietana gęsta 250 ml, woda 1/2 szklanki
kurczaka podzielić na cztery porcje, odciąć nadmiar tłustych skór, kuperek, opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i obsypać przyprawami, natrzeć z każdej strony, odstawić do lodówki na 2-3 godziny
gęstą śmietanę 18% wymieszać z wodą, przyprawą w płynie i polać porcje kurczaka
piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temperatura 200C, pod przykryciem piec około 55-60 minut, kurczaka wyjąć z wywaru, wywar przelać do garnuszka, wsypać 1 łyżkę mąki, dolać z 2 szklanki wody, rózgą dobrze rozmieszać i zagotować do zagęstnienia sosu, podawać z ziemniakami, ryżem makaronem, pieczywem - kurczak jest aromatyczny, soczysty, kruchy............SMACZNEGO!!!
11.11.2016
Składniki:
łopatka bez kości 1,5 kg, kucharek 1 łyżka, czosnek niedźwiedzi 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cebula 5 sztuk, woda 1,5 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka
porcję łopatki tak rozkroić aby powstał jeden duży płat mięsa, posypać przyprawami: pieprz, papryka, kucharek, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy
zwinąć mocno mięso na roladę, obwiązać nicią, w szybkowarze na gorącym smalcu obsmażyć z każdej strony na rumiano, wsypać ziele angielskie i liście laurowe
na boczek wsypać pokrojone cebule, wlać wodę z przyprawą w płynie
zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 50-60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, mięso wyjąć na talerz do wystudzenia, z zimnego usunąć nici, cebulę z wywarem wystudzić i będzie smaczna galaretka jako dodatek - mięso jest aromatyczne, kruche, delikatne i do pieczywa najlepsze............SMACZNEGO!!!
łopatka bez kości 1,5 kg, kucharek 1 łyżka, czosnek niedźwiedzi 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cebula 5 sztuk, woda 1,5 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka
porcję łopatki tak rozkroić aby powstał jeden duży płat mięsa, posypać przyprawami: pieprz, papryka, kucharek, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy
zwinąć mocno mięso na roladę, obwiązać nicią, w szybkowarze na gorącym smalcu obsmażyć z każdej strony na rumiano, wsypać ziele angielskie i liście laurowe
na boczek wsypać pokrojone cebule, wlać wodę z przyprawą w płynie
zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 50-60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, mięso wyjąć na talerz do wystudzenia, z zimnego usunąć nici, cebulę z wywarem wystudzić i będzie smaczna galaretka jako dodatek - mięso jest aromatyczne, kruche, delikatne i do pieczywa najlepsze............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)