Składniki:
ziemniaki 1 kg,
jajka 1 sztuka "L",
mąka pszenna 1/2 szklanki,
bułka tarta 1 łyżka,
cebula 1 sztuka,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
jogurt naturalny 400 ml,
rzodkiewka 5 sztuk,
ogórek zielony 5 plastrów grubych,
koperek 1/2 pęczka,
cukier 2 łyżeczki,
sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie
obrane ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza razem z cebulą, z jajkiem dobrze rozdrobnić na mus
przelać do pojemnika, wsypać mąkę, tartą bułkę, pieprz, kucharka, wymieszać, na mocno gorącym oleju rzepakowy, smażyć złociste placki ziemniaczane
w rozdrabniaczu zmiksować rzodkiewki, ogórki, koperek, dodać do miski z jogurtem
wsypać sos francuski, cukier i dobrze wymieszać
placki podawać z sosem na obiad, placki są chrupiące, smaczne z sosem.........SMACZNEGO!!!
20.03.2017
Składniki:
filet z dorsza 2 sztuki/duże, papryka słodka mielona 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, sól morska 1 łyżeczka
aby ryba nie puściła soku i nie była sucha to soli dopiero dać do panierki przed samym smażeniem, marynować w innych przyprawach bez soli, tak samo zrobić z sokiem cytrynowym, przed samym smażeniem dodać = dwa duże filety dorsza ze skórą, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, filety pokroić na dzwonki, układać w misce skórą do dołu posypując papryką słodką i obficie pieprzem cytrynowym, przykryć talerzem i schować do lodówki na kilka godzin
do woreczka foliowego (nie ma sypania naokoło mąką) wsypać mąkę, bułkę tartą, sól morską, wymieszać, w mące obtaczać dzwonki dorsza
na mocno rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym kłaść dzwonki skórą do góry
smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
ryba jest soczysta i chrupiąca, podawać z czym się lubi i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!
filet z dorsza 2 sztuki/duże, papryka słodka mielona 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, sól morska 1 łyżeczka
aby ryba nie puściła soku i nie była sucha to soli dopiero dać do panierki przed samym smażeniem, marynować w innych przyprawach bez soli, tak samo zrobić z sokiem cytrynowym, przed samym smażeniem dodać = dwa duże filety dorsza ze skórą, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, filety pokroić na dzwonki, układać w misce skórą do dołu posypując papryką słodką i obficie pieprzem cytrynowym, przykryć talerzem i schować do lodówki na kilka godzin
do woreczka foliowego (nie ma sypania naokoło mąką) wsypać mąkę, bułkę tartą, sól morską, wymieszać, w mące obtaczać dzwonki dorsza
na mocno rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym kłaść dzwonki skórą do góry
smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
ryba jest soczysta i chrupiąca, podawać z czym się lubi i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!
19.03.2017
Składniki:
NADZIENIE: jabłka 6 sztuk, mak 1 szklanka, rodzynki 1/2 szklanki, cukier 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie, cynamon 1 łyżka, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka
CIASTO: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 60 dag, mleko 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", żółtka 6 sztuk "M", margaryna 12,5 dag, sól - szczypta, żółtka 1 sztuka "M", mleko 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba
do misy robota wkruszyć świeże drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wlać 1/4 szklankę letniego mleka i wymieszać, zostawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać pozostałe składniki i wymieszać
do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól
wlać same żółtka i hakiem na małych obrotach zacząć wyrabiać ciasto
margarynę stopić w garnuszku, wlać 1/2 szklanki mleka, cukier i wymieszać, wystudzić na letnie i wlać w trakcie wyrabiania porcjami do ciasta, ciasto wyrabiać z 6 minut na większych obrotach, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
na podsypaną mąką deskę wyłożyć ciasto, krótko je wyrobić, podzielić na trzy porcje, rozwałkować, nałożyć część nadzienia, brzegi podwinąć i zawinąć ciasno w roladę
układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, żółtko wymieszać z łyżką mleka i pędzelkiem posmarować rolady, ponacinać czubkiem noża aby para miała ujście, zostawić na blaszce na 15 minut
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25 minut, jeśli się wierzch mocno przypieka to nakryć papierem do pieczenia, upieczone ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest lekkie, puszyste, smakuje z nadzieniem wybornie.............SMACZNEGO!!!
NADZIENIE: jabłka 6 sztuk, mak 1 szklanka, rodzynki 1/2 szklanki, cukier 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie, cynamon 1 łyżka, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka
CIASTO: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 60 dag, mleko 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", żółtka 6 sztuk "M", margaryna 12,5 dag, sól - szczypta, żółtka 1 sztuka "M", mleko 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba
do misy robota wkruszyć świeże drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wlać 1/4 szklankę letniego mleka i wymieszać, zostawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać pozostałe składniki i wymieszać
do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól
wlać same żółtka i hakiem na małych obrotach zacząć wyrabiać ciasto
margarynę stopić w garnuszku, wlać 1/2 szklanki mleka, cukier i wymieszać, wystudzić na letnie i wlać w trakcie wyrabiania porcjami do ciasta, ciasto wyrabiać z 6 minut na większych obrotach, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
na podsypaną mąką deskę wyłożyć ciasto, krótko je wyrobić, podzielić na trzy porcje, rozwałkować, nałożyć część nadzienia, brzegi podwinąć i zawinąć ciasno w roladę
układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, żółtko wymieszać z łyżką mleka i pędzelkiem posmarować rolady, ponacinać czubkiem noża aby para miała ujście, zostawić na blaszce na 15 minut
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25 minut, jeśli się wierzch mocno przypieka to nakryć papierem do pieczenia, upieczone ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest lekkie, puszyste, smakuje z nadzieniem wybornie.............SMACZNEGO!!!
18.03.2017
Składniki:
FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, gęsi smalec 4 łyżki, cebula 4 sztuki
PIEROGI: mąka tortowa 70 dag, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 5 łyżek, gorąca woda 1 litr
DODATKI: woda - ile potrzeba, sól - ile potrzeba, boczek wędzony 15 dag, cebula 5 sztuk, gęsi smalec 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, zmielić razem z twarogiem półtłustym w maszynce do mięsa, na gęsim smalcu dobrze podsmażyć cebule pokrojone, do ziemniaków z twarogiem wsypać przyprawy i wystudzoną cebulę, wszystko połączyć
do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej, hakiem robota mieszać składniki, w trakcie mieszania dolewać gorącej wody, tyle, aby ciasto było sprężyste, dałam około 3/4 litra, zależy ile mąka wchłonie wody, ciasto nakryć i odstawić na 15 minut
na podsypanej mąką stolnicy porcje ciasta wałkować na cienki płat, szklanką wycinać pierogi, nakładać farsz
zlepione pierogi odkładać na tacę, nakryć ręcznikiem kuchennym aby nie wysychały, w dużym garnku zagotować wodę, dodać soli i olej rzepakowy, wkładać porcjami pierogi, po wypłynięciu na wierzch gotować z 2-3 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać na gęsim smalcu zrumienić pokrojony boczek wędzony z cebulą, dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony, pierogi podawać polane okrasą - pierogi są aromatyczne, ciasto delikatne, rozpływające się w ustach............SMACZNEGO!!!
FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, gęsi smalec 4 łyżki, cebula 4 sztuki
PIEROGI: mąka tortowa 70 dag, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 5 łyżek, gorąca woda 1 litr
DODATKI: woda - ile potrzeba, sól - ile potrzeba, boczek wędzony 15 dag, cebula 5 sztuk, gęsi smalec 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, zmielić razem z twarogiem półtłustym w maszynce do mięsa, na gęsim smalcu dobrze podsmażyć cebule pokrojone, do ziemniaków z twarogiem wsypać przyprawy i wystudzoną cebulę, wszystko połączyć
do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej, hakiem robota mieszać składniki, w trakcie mieszania dolewać gorącej wody, tyle, aby ciasto było sprężyste, dałam około 3/4 litra, zależy ile mąka wchłonie wody, ciasto nakryć i odstawić na 15 minut
na podsypanej mąką stolnicy porcje ciasta wałkować na cienki płat, szklanką wycinać pierogi, nakładać farsz
zlepione pierogi odkładać na tacę, nakryć ręcznikiem kuchennym aby nie wysychały, w dużym garnku zagotować wodę, dodać soli i olej rzepakowy, wkładać porcjami pierogi, po wypłynięciu na wierzch gotować z 2-3 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać na gęsim smalcu zrumienić pokrojony boczek wędzony z cebulą, dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony, pierogi podawać polane okrasą - pierogi są aromatyczne, ciasto delikatne, rozpływające się w ustach............SMACZNEGO!!!
17.03.2017
Składniki:
jajka 4 sztuki "L", woda gorąca 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczna 100 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, herbata owocowa 1/2 szklanki, dżem czesreśniowo-aroniowy 250 ml, krem 1 opakowanie/waniliowy, kawa rozpuszczalna instant 2 łyżki, truskawki świeże 12 sztuk
jajka, cukier, cukier wanilinowy, woda gorąca mikserem ubijać do spienienia około 5 minut na dużych obrotach
porcjami dodawać obie mąki z proszkiem, na średnich obrotach miksować z 1 minutę, tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki nie smarowane, do formy wlać ciasto biszkoptowe
piekarnik nagrzany na 170 C, biszkopt piec około 40 minut, wystudzić, zimne ciasto przekroić na dwie części, każdą część nasączyć herbatą owocową
wg opisu na kremie waniliowym ubić krem z mlekiem zimnym na sztywno
do kremu włożyć margarynę miękką i na dużych obrotach połączyć składniki
nasączony blat posmarować dżemem aroniowo-czereśniowym, nałożyć 1/3 część kremu, nakryć drugim nasączonym blatem
posmarować również dżemem, posmarować częścią kremu, szprycką nałożyć resztę kremu, posypać kawą rozpuszczalną instant
umyte, osuszone truskawki przekroić na połowę razem z szypułkami, poukładać na wierzchu torcika, schować do lodówki na kilka godzin - torcik jest lekki, wilgotny, słodycz przełamana kwaskowatym dżemem doskonale smakuje.........SMACZNEGO!!!
jajka 4 sztuki "L", woda gorąca 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczna 100 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, herbata owocowa 1/2 szklanki, dżem czesreśniowo-aroniowy 250 ml, krem 1 opakowanie/waniliowy, kawa rozpuszczalna instant 2 łyżki, truskawki świeże 12 sztuk
jajka, cukier, cukier wanilinowy, woda gorąca mikserem ubijać do spienienia około 5 minut na dużych obrotach
porcjami dodawać obie mąki z proszkiem, na średnich obrotach miksować z 1 minutę, tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki nie smarowane, do formy wlać ciasto biszkoptowe
piekarnik nagrzany na 170 C, biszkopt piec około 40 minut, wystudzić, zimne ciasto przekroić na dwie części, każdą część nasączyć herbatą owocową
wg opisu na kremie waniliowym ubić krem z mlekiem zimnym na sztywno
do kremu włożyć margarynę miękką i na dużych obrotach połączyć składniki
nasączony blat posmarować dżemem aroniowo-czereśniowym, nałożyć 1/3 część kremu, nakryć drugim nasączonym blatem
posmarować również dżemem, posmarować częścią kremu, szprycką nałożyć resztę kremu, posypać kawą rozpuszczalną instant
umyte, osuszone truskawki przekroić na połowę razem z szypułkami, poukładać na wierzchu torcika, schować do lodówki na kilka godzin - torcik jest lekki, wilgotny, słodycz przełamana kwaskowatym dżemem doskonale smakuje.........SMACZNEGO!!!
16.03.2017
Składniki:
KRUSZONKA: biszkopty okrągłe 6 sztuk, marcepan 200 gram
SERNIK: margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, mleko 350 gram/zagęszczone, twaróg 1 kg/wiaderko, jajka 4 sztuki "L", kasza manna 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie
do rozdrabniacza włożyć biszkopty, kawałki marcepana i wszystko zmiksować na drobną kruszonkę
w teflonowym garnku (nie przypali się masa serowa w trakcie gotowania) z cukrem stopić margarynę z cukrem, wlać mleko zagęszczone
włożyć ser z wiaderka, wbić całe jajka
wsypać kaszę manną z budyniami i mikserem miksować doprowadzając do zagotowania na dużym ogniu
tortownice 18 i 16 cm, na dnie rozłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć gorącą masę serową, wyrównać wierzch
czekolada gorzka 200 gram, śmietana gęsta 18% 5 łyżek - w kąpieli wodnej kawałki czekolady gorzkiej roztopić razem ze śmietaną mieszając
z 3/4 czekolady stopionej rozsmarować na sernikach, posypać marcepanową kruszonką, przycisnąć delikatnie do polewy, kruszonkę polać pozostałą polewą, schować do lodówki najlepiej na całą noc - sernik jest po prostu pyszny, w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść..........SMACZNEGO!!!
KRUSZONKA: biszkopty okrągłe 6 sztuk, marcepan 200 gram
SERNIK: margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, mleko 350 gram/zagęszczone, twaróg 1 kg/wiaderko, jajka 4 sztuki "L", kasza manna 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie
do rozdrabniacza włożyć biszkopty, kawałki marcepana i wszystko zmiksować na drobną kruszonkę
w teflonowym garnku (nie przypali się masa serowa w trakcie gotowania) z cukrem stopić margarynę z cukrem, wlać mleko zagęszczone
włożyć ser z wiaderka, wbić całe jajka
wsypać kaszę manną z budyniami i mikserem miksować doprowadzając do zagotowania na dużym ogniu
tortownice 18 i 16 cm, na dnie rozłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć gorącą masę serową, wyrównać wierzch
czekolada gorzka 200 gram, śmietana gęsta 18% 5 łyżek - w kąpieli wodnej kawałki czekolady gorzkiej roztopić razem ze śmietaną mieszając
z 3/4 czekolady stopionej rozsmarować na sernikach, posypać marcepanową kruszonką, przycisnąć delikatnie do polewy, kruszonkę polać pozostałą polewą, schować do lodówki najlepiej na całą noc - sernik jest po prostu pyszny, w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść..........SMACZNEGO!!!
15.03.2017
Składniki:
szpinak mrożony 1 opakowanie/liście, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki ugotowane 3/4 kg, śmietana gęsta 100 ml, masło 1 łyżka, jajka - ile potrzeba "M", olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól ziołowa - ile potrzeba, pieprz kolorowy- MŁYNEK - ile potrzeba
ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie, w tym czasie na oleju podsmażyć cebule pokrojone z czosnkiem, dodać szpinak liściasty mrożony i dusić do rozmrożenia szpinaku pod przykryciem
następnie bez przykrycia na dużym ogniu podsmażać szpinak do odparowania wody, na koniec dodać kucharka, pieprz do smaku
na oleju usmażyć jajka sadzone, posypać solą ziołową i pieprzem kolorowym
odlane z wody ziemniaki tłuczkiem utłuc razem z masłem i śmietaną, ziemniaki podać ze szpinakiem, jajkami sadzonymi i np. z maślanką - pyszny, sycący jarski obiad............SMACZNEGO!!!
szpinak mrożony 1 opakowanie/liście, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki ugotowane 3/4 kg, śmietana gęsta 100 ml, masło 1 łyżka, jajka - ile potrzeba "M", olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól ziołowa - ile potrzeba, pieprz kolorowy- MŁYNEK - ile potrzeba
ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie, w tym czasie na oleju podsmażyć cebule pokrojone z czosnkiem, dodać szpinak liściasty mrożony i dusić do rozmrożenia szpinaku pod przykryciem
następnie bez przykrycia na dużym ogniu podsmażać szpinak do odparowania wody, na koniec dodać kucharka, pieprz do smaku
na oleju usmażyć jajka sadzone, posypać solą ziołową i pieprzem kolorowym
odlane z wody ziemniaki tłuczkiem utłuc razem z masłem i śmietaną, ziemniaki podać ze szpinakiem, jajkami sadzonymi i np. z maślanką - pyszny, sycący jarski obiad............SMACZNEGO!!!
14.03.2017
Składniki:
golonki indycze 4 sztuki/większe, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 2 szklanki
umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do wołowiny, dobrze natrzeć, dodać ziele angielskie, liście laurowe i schować do lodówki najlepiej na całą noc
golonki włożyć z marynatą do szybkowara, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować z 45 minut na mniejszym ogniu
szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, golonki można podać z ziemniakami na obiad lub do pieczywa do kolacji.............SMACZNEGO!!!
golonki indycze 4 sztuki/większe, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 2 szklanki
umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do wołowiny, dobrze natrzeć, dodać ziele angielskie, liście laurowe i schować do lodówki najlepiej na całą noc
golonki włożyć z marynatą do szybkowara, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować z 45 minut na mniejszym ogniu
szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, golonki można podać z ziemniakami na obiad lub do pieczywa do kolacji.............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)