15.02.2017
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 5 sztuk, cynamon - ile potrzeba, cukier 9 łyżeczek, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko 3,2% 250 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
umyte i osuszone jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazdka nasienne, ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 9 porcji
jabłko położyć na porcji ciasta, posypać każde jabłko łyżeczką cukru i pół łyżeczki cynamonu, rogami ciasta nakryć jabłka, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C 10 minut, zostawić do wystudzenia na blaszce
śmietanę wsypać do pojemnika, wlać zimne mleko, wsypać galaretkę i rózgą blendera ubić na bitą śmietanę z 4-5 minut
śmietanę nałożyć do szprycki i nakładać na ciasto - aromatyczne, soczyste, chrupiące ciasto z jabłkami...........SMACZNEGO!!!
14.02.2017
mąka tortowa 4 szklanki, mąka żytnia 1 szklanka, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1/2 litra, jajka 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, kasza gryczana 100 gram, kapusta kiszona 3/4 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, bułka tarta - ile potrzeba
do farszu wykorzystałam bigos, do zimnego bigosu dodać kaszę gryczaną ugotowaną i blenderem trochę zmiksować
do dzbanka miksera wsypać mąki obie, cukier, sól, wlać mleko, olej i zmiksować, w trakcie dolewać gazowanej wody aby uzyskać dość rzadkie ciasto, przelać do pojemnika i odstawić na 30 minut
patelnia naleśnikarka 22 cm tylko raz posmarowana olejem i rozgrzana dobrze, wlać porcję ciasta i smażyć rumiane naleśniki, na letnich naleśnikach rozsmarować porcję farszu i zawijać w rulony
każdy naleśnik posmarować olejem rzepakowym, obsypać delikatnie tartą bułką, włożyć do urządzenia airfryer philips lub piekarnika i na termoobiegu w 200 C zapiekać około 10 minut, podawać można z barszczem - tak podane naleśniki są mniej kaloryczne od smażonych na patelni jak krokiety............SMACZNEGO!!!
13.02.2017
wiórki kokosowe 200 gram, masło 50 gram, cukier puder 100 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, sól - szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, białka 2 sztuki "XL"
masło roztopić w garnku, wsypać wiórki kokosowe, sok z cytryny i wymieszać, odstawić do ostygnięcia
białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać stopniowo cukier
ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu, masa jest dość gęsta i taka ma być
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą nie równe
piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół, zostawić do wystygnięcia, zimne schowac do pojemnika zamykanego - najlepsze kokosanki dla nas są na drugi dzień..........SMACZNEGO!!!
12.02.2017
kapusta biała 1 średnia, ryż 200 gram, mięso mielone 60 dag, marchew 1 większa, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, Przyprawa do makaronów 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 2 litry, pomidory w puszce 1 puszka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkami, przyprawą do makaronu, ugotowanym ryżem, kucharkiem, startą marchewką na grubszych oczkach i startą cebulą
z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki, na gorącym oleju podsmażać gołąbki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dusić do miękkości , pod koniec dodać pomidory z puszki zmiksowane, przyprawę w płynie i dusić z 20 minut
pyszne gołąbki do ziemniaków lub do pieczywa..............SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 800 gram,
kurkuma 2 łyżeczki,
jajka 1 sztuka,
olej rzepakowy 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
gorąca woda 1 litra +-,
mięso gotowane 3/4 kg,
kasza jaglana 100 gram,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
majeranek 3 łyżki,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
cebula 4 sztuki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
kucharek 1 łyżeczka
mięso drobiowe (średni kurczak) z rosołu obrać z kości i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z włoszczyzną z rosołu, wymieszać farsz z majerankiem, pieprzem i ugotowaną kaszą gryczaną
mąkę, sól, kurkumę, jajko, olej w misie robota wymieszać hakiem
w trakcie dolewać gorącej wody, użyłam nie cały litr (zależy ile mąka wchłonie wody), wyrabiać z 5 minut na sprężyste ciasto
Ciasto wyjąć z misy na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić i nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut
Ciasto podzielić na porcje, z każdej wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką do koktajli większe placki, nakładać farsz i zlepiać pierogi
Pierogi wrzucać do wrzątku z łyżką oleju i łyżeczką soli, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać
Na oleju gorącym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kucharka, pierogi polać cebulką - pyszne, aromatyczne pierogi na dobry obiad...........SMACZNEGO!!!
11.02.2017
jajka 2 sztuki "XL", cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, aromat migdałowy 2 krople, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka 4 duże, cynamon - ile potrzeba, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko 3,2% 220 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba
miękką margarynę razem z jajkami, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, aromatem utrzeć mikserem na dość gęste ciasto
forma ceramiczna "serce" lub inna wysmarowana tłuszczem, posypana tartą bułką, w formie rozsmarować ciasto, powkładać kawałki jabłek skórką do dołu, posypać cynamonem, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić
śmietanę w proszku wsypać do zimnego mleka, gdy śmietana zacznie gęstnieć wsypać galaretkę i na dużych obrotach ubijać z 2-3 minuty
całą śmietanę rozsmarować na cieście i obsypać kolorową posypką, schować do lodówki - ciasto jest kruche, aromatyczne i ze śmietaną smakuje pysznie.........SMACZNEGO!!!
9.02.2017
ziemniaki ugotowane 1 kg, mąka ziemniaczana 2 łyżki, mąka pszenna - ile potrzeba, sól 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka "XL", olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżka, cebula 4 sztuki, smalec 6 łyżek/domowy, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach wieczorem, odlać z wody i zostawić obrane ze skórki w garnku, następnie na drugi dzień zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku
zmielone ziemniaki w misce przyklepać, przekroić na cztery części, jedną wyjąć i w to miejsce do pełna wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać sól, jajko i wszystko wyrobić na ciasto, jeśli trzeba to podsypywać mąką aż ciasto nie będzie kleiste
na stolnicy podsypanej mąką z porcji ciasta wałkować rulony, przyklepać je dłonią lekko i odkrawać kopytka, wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 2-3 minuty, cedzakiem wyjmować i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać
na smalcu z przyprawami podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, dodać kucharka i pieprz, podawać kopytka polane cebulką - syte, smaczne, delikatne kopytka...........SMACZNEGO!!!
8.02.2017
fasola czerwona z puszki 2 sztuki, banan 3 sztuki/dojrzałe, jajka 4 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, kakao 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, skórka z cytryny w proszku Royal Brand 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba
puszka fasoli o pojemności 400 ml = fasolę czerwoną z puszek wylać na sito, przepłukać letnią wodą i odcedzić z wody, wsypać do miski, dodać jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone bardzo dojrzałe banany, użyłam skórki cytrynowej mielonej suszonej, można dać świeżo startą
pałką blendera wszystko dokładnie zmiksować na dość lejące ciasto
forma silikonowa keksówka 25x15 cm, wlać ciasto do formy, jeśli pieczemy w innej formie to dać do formy papier do pieczenia
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto w formie zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem - pierwszy raz piekłam i na pewno nie ostatni, w różnych wersjach będę je piec, ciasto jest rewelacyjnie smacznie, wilgotne..........SMACZNEGO!!!