Składniki:
masło 250 gram,
twaróg 1 kg/wiaderko,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
budyń śmietankowy 2 opakowania,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
mleko 3/4 szklanki,
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram,
herbatniki 400 gram/jasne i ciemne,
galaretka gruszkowa 1 opakowanie,
czekolada starta 100 gram
masło w garnku stopić i wystudzić - w misce mikserem dobrze połączyć składniki: jajka, twaróg wiaderko president, cukier, skórka kandyzowana
do wystudzonego masła wlać masę sernikową i mikserem rózgą połączyć składniki, gotować na średnim ogniu mieszając
budynie z mąką ziemniaczaną rozmieszać w mleku i wlać do gotującego się sernika, mieszać do zagęstnienia sernika i zdjąć garnek z ognia
forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie i bokach poukładać jasne herbatniki i wyłożyć połowę masy sernikowej, wygładzić wierzch
na wierzchu poukładać herbatniki ciemne delikatnie przyciskając do sernika
na herbatniki wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać wierzch i poukładać herbatniki jasne i ciemne, schować do lodówki
galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wyłożyć na herbatniki, posypać startą czekoladą gorzką, schować do lodówki najlepiej na całą noc, wyjąć z formy sernik z papierem i go usunąć na talerzu - sernik gotowany zrobiłam pierwszy raz i jest przepyszny.............SMACZNEGO!!!
21.08.2016
19.08.2016
Składniki:
galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, truskawki 50 dag, czereśnie 20 dag, biszkopty okrągłe 150 gram, sernik 1 opakowanie/w proszku, serek homogenizowany waniliowy 300 gram, mleko 3,2% 1/2 litra
galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia
sernik w proszku mikserem utrzeć z zimnym mlekiem, serkami homogenizowanymi z 3 minuty na dużych obrotach, wsypać 1 szklankę pokrojonych truskawek i mikserem z 2 minuty ucierać
użyłam 2 formy: 18 i 14 cm, wyłożyć folią spożywczą, poukładać biszkopty, wyłożyć sernik do foremek, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki do stężenia galaretki
galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i mocno tężejącą wyłożyć na wierzch galaretki truskawkowej, powkładać czereśnie z ogonkami i schować do lodówki na kilka godzin
sernik jest smaczny i czasem taki w proszku się przydaje na szybki deser...........SMACZNEGO!!!
galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, truskawki 50 dag, czereśnie 20 dag, biszkopty okrągłe 150 gram, sernik 1 opakowanie/w proszku, serek homogenizowany waniliowy 300 gram, mleko 3,2% 1/2 litra
galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia
sernik w proszku mikserem utrzeć z zimnym mlekiem, serkami homogenizowanymi z 3 minuty na dużych obrotach, wsypać 1 szklankę pokrojonych truskawek i mikserem z 2 minuty ucierać
użyłam 2 formy: 18 i 14 cm, wyłożyć folią spożywczą, poukładać biszkopty, wyłożyć sernik do foremek, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki do stężenia galaretki
galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i mocno tężejącą wyłożyć na wierzch galaretki truskawkowej, powkładać czereśnie z ogonkami i schować do lodówki na kilka godzin
sernik jest smaczny i czasem taki w proszku się przydaje na szybki deser...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
szpinak świeży 4 pęczki, masło do smażenia 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1,5 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, mleko 3/4 szklanki
szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą i osuszyć z nadmiaru wody i liście porwać na mniejsze kawałki
na maśle w większym rondlu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojony czosnek, dodać kucharka, pieprz
porcjami dodawać szpinak, mieszać co jakiś czas, gdy użyjemy cały szpinak to dusić na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas mieszając do odparowania wody
mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do szpinaku, mieszać do zagęszczenia
taki szpinak lubimy z jajkiem sadzonym i tostami............SMACZNEGO!!!
szpinak świeży 4 pęczki, masło do smażenia 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1,5 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, mleko 3/4 szklanki
szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą i osuszyć z nadmiaru wody i liście porwać na mniejsze kawałki
na maśle w większym rondlu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojony czosnek, dodać kucharka, pieprz
porcjami dodawać szpinak, mieszać co jakiś czas, gdy użyjemy cały szpinak to dusić na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas mieszając do odparowania wody
mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do szpinaku, mieszać do zagęszczenia
taki szpinak lubimy z jajkiem sadzonym i tostami............SMACZNEGO!!!
18.08.2016
moje pierwsze pranie w nowej pralce Beko WMX 81043 PL PTLMB3, pralka pierze i wiruje cicho, ma sporo ciekawych, funkcjonalnych, energooszczędnych programów, wcześniej miałam 6 lat bez awarii pralkę Beko WMD 65126, poszła w "drugie ręce", też byłam z niej zadowolona ale ta obecna nowa pralka to super sprzęt i na pewno posłuży mi bardzo długo
na stronie producenta można poczytać o pralce "zobacz TUTAJ", cena około 1450 zł
szklany pojemnik ma metalowy trzpień do nasadzania noża, jest trwały i nie pęka tak jak z tworzywa, dla mnie to duży plus
szybko rozdrabnia miękkie produkty, natki pietruszki,koperku, mięsko bez kości /do 500 dag/ i chrząstek na mielone czy tatar, ryby, ziemniaki na placki, owoce, warzywa,koktajle - pamiętać aby zawsze wkładać kawałki produktów zwłaszcza twardych bez kości, chrząstek, pestek
rozdrabniacz Beko CHG6400, szklany pojemnik odporny na zarysowania o pojemności 1 litra, wybrane części urządzenia można myć w zmywarce, gumowa podkładka antypoślizgowa, moc 400 W, cena około 139 zł
Składniki:
żeberka 1 kg/cielęce, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 1/2 kg, mąka pszenna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, pomidory 6 sztuk, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, fasola Jaś 1 kg, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, woda 1,5 litra
umyte pomidory pokroić na kawałki, w rozdrabniaczu zmiksować pomidory, używam rozdrabniacz Beko z katalogu nagród Doradcy Smaku, jest warty zamówienia
fasola jasiek namoczona cały dzień od rana do wieczora, wodę po moczeniu wylewam, fasolę wsypać do szybkowara i dodać opakowanie przyprawy do fasoli
żeberka podzielić na porcje i na gorącym oleju zrumienić na patelni, odłożyć na talerz, następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę posypaną mąką, dodać pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażać co jakiś czas mieszając do zrumienienia mięsa
łopatkę z patelni dać do szybkowara z fasolą, dodać przyprawy, wlać pomidory, wodę, włożyć żeberka do fasoli, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar otworzyć najlepiej rano, fasola wciągnie wywar, będzie miękka, aromatyczna, żeberka również soczyste, smaczne - fasola z żeberkami nam smakuje z pieczywem...............SMACZNEGO!!!
żeberka 1 kg/cielęce, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 1/2 kg, mąka pszenna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, pomidory 6 sztuk, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, fasola Jaś 1 kg, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, woda 1,5 litra
umyte pomidory pokroić na kawałki, w rozdrabniaczu zmiksować pomidory, używam rozdrabniacz Beko z katalogu nagród Doradcy Smaku, jest warty zamówienia
fasola jasiek namoczona cały dzień od rana do wieczora, wodę po moczeniu wylewam, fasolę wsypać do szybkowara i dodać opakowanie przyprawy do fasoli
żeberka podzielić na porcje i na gorącym oleju zrumienić na patelni, odłożyć na talerz, następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę posypaną mąką, dodać pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażać co jakiś czas mieszając do zrumienienia mięsa
łopatkę z patelni dać do szybkowara z fasolą, dodać przyprawy, wlać pomidory, wodę, włożyć żeberka do fasoli, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar otworzyć najlepiej rano, fasola wciągnie wywar, będzie miękka, aromatyczna, żeberka również soczyste, smaczne - fasola z żeberkami nam smakuje z pieczywem...............SMACZNEGO!!!
17.08.2016
Składniki:
kotlety schabowe 6 sztuk, jajka 2 sztuki/"XL", olej 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, mąka kukurydziana - ile potrzeba, bułka tarta - ile potrzeba, smalec 1/2 kostki
świeże kotlety schabowe bez kości przy zakupie zostały puszczone przez nakłuwarkę, całkiem fajnie te kotlety wyglądały i nie były za cienkie
jajka, kucharek, pieprz, ciut oleju /panierka lepiej trzyma/ roztrzepać widelcem
do jajek włożyć kotlety, dobrze je natrzeć i do lodówki na 1 godzinę
na gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
te kotlety są do bułek na wyjazd pociągiem - kotlety są chrupiące, smaczne...........SMACZNEGO!!!
kotlety schabowe 6 sztuk, jajka 2 sztuki/"XL", olej 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, mąka kukurydziana - ile potrzeba, bułka tarta - ile potrzeba, smalec 1/2 kostki
świeże kotlety schabowe bez kości przy zakupie zostały puszczone przez nakłuwarkę, całkiem fajnie te kotlety wyglądały i nie były za cienkie
jajka, kucharek, pieprz, ciut oleju /panierka lepiej trzyma/ roztrzepać widelcem
do jajek włożyć kotlety, dobrze je natrzeć i do lodówki na 1 godzinę
na gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
te kotlety są do bułek na wyjazd pociągiem - kotlety są chrupiące, smaczne...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)