2017-08-10

drożdżowe z budyniem i śliwkami...

Składniki:


drożdże świeże 3 dag, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 500 gram, sól - szczypta, mleko 1,1/4 szklanki, margaryna 80 gram, jajka 4 sztuki "M", cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 800 ml, cukier 4 łyżki, śliwki 500 gram, bułka tarta 1/2 szklanki


drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1 łyżkę cukru i mąki, wlać letnie 1/4 szklanki mleka, połączyć składniki i na 30 minut przykryte talerzem odstawić, nastepnie wsypać mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko i można wlać do ciasta

hakiem robota wyrabiać z 8 minut na dość rzadkie ciasto

ciasto posypać ciut maką, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło

budynie wymieszać w szklance mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budynie i zagęścić mieszając, odstawić do wystudzenia na letnie, forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na ciasto wylać letni budyń

umyte, wypestkowane śliwki maczać w przekrojoną częścią w tartej bułce (nie puszczą soku w ciasto) i układać skórką do dołu na budyniu

piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, najlepiej upiec wieczorem i do rana wystudzić - ciasto jest po prostu pyszne...........SMACZNEGO!!!