2017-07-01

szybkowar-flaki z żołądków drobiowych...

Składniki:


żołądki drobiowe 1 kg, woda 2,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożone, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do flaków 1 opakowanie, zasmażka: - w opisie, majeranek 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba

żołądki gotowane w szybkowarze są bardzo miękkie i dość krótko gotowane, pamiętać trzeba o pierwszym zagotowaniu i wylaniu wody i wypłukaniu żołądków = oczyszczone żołądki raz zagotować, wodę wylać, żołądki opłukać i wsypać do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe, po zasyczeniu pary gotować 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, żołądki pokroić na paseczki

wywar z szybkowara przelać do garnka, dodać porcję mrożonej włoszczyzny, zagotować dodać kostkę rosołową, kucharka, przyprawę do flaków, wsypać pokrojone żołądki i gotować z 20 minut

zasmażka: 1/2 kostki masła klarowanego rozgrzać na patelni, dodać 1 pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złocisto, dodać z 3-4 łyżki mąki pszennej i podsmażyć na złocisto zasmażkę

zasmażkę dodać do flaków, mieszając doprowadzić do lekkiego zagęszczenia zupy, na koniec dodać majeranek, zdjąć z ognia, można na talerzu doprawić przyprawą w płynie

flaki z żołądków smakują wybornie z pieczywem............SMACZNEGO!!!