2017-07-15

pyszne "nocne" drożdżowe ciasto z nektarynkami i kokosową kruszonką...

Składniki:


drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 600 gram, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 duża, nektarynka 10 sztuk

KRUSZONKA KOKOSOWA NA OLEJU: olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, wiórki kokosowe 6 łyżek

wg podanej kolejności do miski wkruszyć drożdże, wsypać na drożdże cukier,wlać dobrze roztrzepane jaka, wlać olej, letnie mleko, wsypać mąkę, sól - NIE MIESZAĆ

na mąkę zetrzeć ze sparzonej większej cytryny skórkę, nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym

rano łyżką silikonową lub drewnianą w misce ciasto wymieszać z 2 minuty łącząc składniki

forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto przełożyć do formy, układać gęsto ćwiartki nektarynek

z podanych składników zrobić kruszonkę, oleju dolewać tyle, aby uzyskać kruszonkę

kruszonką posypać nektarynki, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto wystudzić - ciasto jest pyszne i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!