2017-07-28

drożdżowe owocowe...

Składniki:


drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 100 gram, mąka tortowa 500-600 gram, sól - szczypta, jabłka 4 sztuki, dżem jabłkowy 250 ml, cynamon 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, kruszonka - w opisie

drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/4 szklanki letniego mleka, na 30 minut do podrosnięcia nakryć talerzem wsypać mąkę, sól, wlać resztę mleka, stopioną margarynę letnią, wbić jajka i hakiem wyrabiać z 10 minut

jabłka bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać słoiczek przecieru jabłkowego lub innego dżemu jaki lubimy, dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać

ciasto po 1 godzinie mocno wyrosło

blacha 34x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce, na cieście rozsmarować owoce

kruszonka: 100 gra, miękka margaryna, cukier, 150 gram mąka pszenna, wyrobić kruszonkę palcami i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto w blaszce dobrze wystudzić - drożdżówka jest po prostu pyszna...........SMACZNEGO!!!