2017-06-26

naleśniki budyniowe z musem jogurtowo-truskawkowym...

Składniki:


budyń śmietankowy 1 opakowanie, mąka tortowa 4 szklanki, cukier puder  2 łyżki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 2 sztuki, mleko 3/4 litra, woda gazowana 1,5-2 szklanki, olej rzepakowy 5 łyżek, truskawki 1/2 kg, jogurt naturalny 500 ml, cukier puder  1,5 łyżki, serek homogenizowany 400 gram, dżem 500 ml/czekośliwka

mąkę, budyń, jajka, mleko, olej, cukier puder sól mikserem ubijać na gładkie ciasto, wody gazowanej wlać tyle, aby ciasto było dość "lejące", odstawić na 40 minut

umyte truskawki, zimny jogurt, cukier puder  zmiksować blenderem na mus, schowac do lodówki

przed smażeniem ciasto wymieszać, jeśli zbyt zgęstniało to dolać wody gazowanej i wymieszać

na dobrze rozgrzanej naleśnikarce 22 cm posmarowanej cienko olejem, później już nie trzeba oliwić smazyć cienkie, złociste naleśniki, odkładać usmażone na talerz

na przestudzone naleśniki nakładać porcję dżemu (użyłam swój domowy czekośliwkę z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) i porcję serka bezsmakowego homogenizowanego, naleśniki składać na trójkąty

naleśniki podawać polane musem truskawkowym - naleśniki są delikatne i szybko znikają z talerza..........SMACZNEGO!!!