2017-05-06

zasmażana kapusta kiszona z jabłkiem...

Składniki


boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, woda 1 litr, cukier 3 łyżki, kapusta kiszona 1 kg, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jabłka 2 sztuki, mąka pszenna 1 łyżka

kapustę kiszoną zalać wodą, wsypać cukier, liście laurowe, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty, po ugotowaniu odlać nadmiar wody z kapusty, zostawić wody trochę na dnie

boczek świeży pokroić w kostkę, usmażyć razem z cebulą pokrojoną, wszystko dodać do kapusty, wsypac pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, dodać starte jabłka ze skórką na tarce większe oczka

wszystko wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś czas zamieszać, na koniec wsypać pieprz mielony, przyprawę w płynie, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty

kapusta smakuje wybornie do dań mięsnych na obiad, do klusek różnych, makaronu, pieczywa..........SMACZNEGO!!!