2017-02-28

aksamitny sernik gotowany z aronią śliwkową..

Składniki:


masło lub margaryna 250 gram, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 1 szklanka, kasza manna 2 łyżki, herbatniki 300 gram, aronia śliwkowa dżem 250 ml, mąka ziemniaczana 1 łyżka


masę sernikową trzeba szybko nakładać do formy bo szybko gęstnieje, dżem dodać jaki się lubi = dżem z aronii śliwkowej (użyłam swój domowy niskosłodzony "zobacz TUTAJ") włożyć do garnka, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, mieszając zagotować do zagęstnienia

masło roztopić w garnku z cukrem, cukrem wanilinowym

do masła włożyć twaróg z wiaderka, wbić jajka, wsypać kaszkę manną

budynie wymieszać z mlekiem i wlać do masy, blenderem wszystko miksować do zagotowania i zagęstnienia masy

forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyc herbatniki, wylac połowę sernika, na wierzch dać herbatniki, dżem z aronii rozsmarować, na wierzch herbatniki, dać resztę sernika, na wierzch położyć herbatniki delikatnie przyciskając

schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem, obrócić, zdjąć formę i usunąć papier do pieczenia - sernik gotowany jest kremowy, delikatny, z aronią śliwkową smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!