2015-10-09

ucieraniec porzeczkowy z galaretkową śmietaną...

Składniki:


jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, czerwona porzeczka 1 kg, śmietana 30 % 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie


jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem na kogel-mogel, masa będzie "zważona", wsypać mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki

forma 29x24 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką - ciasto rozsmarować na blaszce

obrane, opłukane o obsuszone na sitku porzeczki rozsypać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym, grzanie góra/dół na 190 C około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić i wyjąć z formy

zimną śmietanę ubić razem z wsypaną galaretką, śmietanę rozsmarować na cieście, posypać porzeczkami i schować do lodówki na kilka godzin

ciasto jest obłędnie smaczne, kwaskowate, i słodkie zarazem.................SMACZNEGO!!!