2015-02-15

szynkowar-majerankowa łopatka...

Składniki:


łopatka bez kości 1 kg, boczek świeży surowy 30 dag, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 6 łyżek, gorczyca ziarenka Royal Brand 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżka, mieszanka przypraw shoarma Royal Brand 1 łyżka, cukier 1 łyżka,żelatyna 2 łyżki, woda 250 ml


przygotowanie mięsa rozdrobnionego było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90"

łopatkę, boczek świeży pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika blendera i rozdrobnić pulsacyjnie /krótko miksować,przerwa, miksować itd./ na konsystencje mięsa grubo mielonego

mięso przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki, ręką wyrabiać tak długo aż mięso będzie kleiste

do szynkowara włożyć woreczek i wkładac mięso, lekko ubijać łyżką aby nie było pustych miejsc

z woreczka usunąć powietrze i zawiązać, nałożyć, nakładkę, sprężynę i zamknąć szynkowar - schować do lodówki na 48 godzin

na dno garnka włożyć separator, ja mam taki metalowy krzyżak /w kpl. z szynkowarem/ albo złożoną ściereczkę, postawić szynkowar, wlać wody do 1 cm przed zamknięciem i parzyć w 85C około 100 minut

po zakończeniu parzenia szynkowar zostawić w wodzie na 30 minut, potem włożyć do zlewu i zimną wodą oblewać, schować do lodówki najlepiej na całą noc

wyjąć woreczek z szynkowara, zdjąć z mięsa i mamy pyszną łopatkę z galaretką, smakuje, pachnie wyśmienicie.............SMACZNEGO!!!

Domowy Wyrób