2015-02-28

kotlety mielone w plastrach boczku parzonego...

Składniki:


mięso mielone wieprzowe 1 kg, cebula podsmażona 1 duża, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, boczek parzony 6 plastrów/duże, olej rzepakowy 6 łyżek


mięso mielone z łopatki dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, wodą zimną, wystudzoną cebulą podsmażoną na 1 łyżce masła

zrobić 6 dużych kotletów i każdy owinąć plastrem boczku parzonego, można spiąć wykałaczką

na gorącym oleju zrumienić kotlety z każdej strony

przykryć pokrywką i dusić z 25 minut na małym ogniu, w połowie duszenia można obrócić kotlety

kotlety są smaczne i na obiad i na zimno do pieczywa.................SMACZNEGO!!!