2015-01-30

szynkowar-łopatka z czosnkiem niedźwiedzim...

Składniki:


łopatka bez kości 1 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka

MARYNATA: woda 1,5 litra, sól peklowa 3 łyżeczki, papryczka chilli 1 suszona, ząbki czosnku 6 sztuk, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki


marynatę zagotować bez soli i wystudzić, wtedy wsypać sól i wymieszać

ładny kawałek łopatki bez kości włożyć do marynaty na 3 dni i ze 3 razy dziennie obracać mięso - powinno być całe zanurzone w wodzie

następnie wyjąć z marynaty, natrzeć mięso suszonym czosnkiem niedźwiedzim z pieprzem ziołowym, kucharkiem

woreczek włożyć do szynkowara i wsunąć do środka mięso, wlać 100 ml wody i zawiązać woreczek, zamknąć szynkowar i do lodówki najlepiej na całą noc

szynkowar wstawić do garnka z wodą i doprowadzić do 80-85 C ciepła wody, parzyć około 90 minut, po zakończeniu zostawić szynkowar w garnku do wystudzenia

następnie schować szynkowar do lodówki na 4 godziny i wyjąć mięso z woreczka

smaczne, domowe mięsko do chlebka.................SMACZNEGO!!!

Domowy Wyrób