2015-01-07

szybkowar-zupa ogórkowa na indyczym mięsie...

Składniki:


ogórki kiszone 6 większe, woda 1 litr -woda z ogórków, włoszczyzna 1 pęczek, mięso gulaszowe z indyka 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, liść laurowy 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 3 litry, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana 12% 1 kubek, natka pietruszki 4 łyżki


ogórki kiszone zetrzeć na tarce grubsze oczka i wsypać do szybkowara / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, wlać wodę z ogórków kiszonych

wsypać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, umyte mięso gulaszowe indyka drobniej pokrojone

wsypać przyprawy, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar /poj. 9litrów, napełnia się do 3/4 pojemności/, gdy para zacznie syczeć zmniejszyc ogień i gotować 25 minut

spuścić ciśnienie z szybkowara, zdjąć pokrywkę, sam garnek szybkowar postawić na ogniu i zagęścić zupę mąką wymieszaną ze śmietaną 12% i odrobiną wody mieszając, wsypać zamrożoną natkę pietruszki lub świeżą

wywar jest klarowny, mięso miękkie i jest smaczna galareta na kolację i na przystawkę..............SMACZNEGO!!!