2015-01-10

szybkowar-galareta z golonki i nóżek...

Składniki:


golonka wieprzowa 70 dag, nóżki wieprzowe 5 sztuk, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, woda 3 litry

DO GALARETY: pieprz mielony - ile potrzeba, ocet 10% - ile porzeba, opcjonalnie maggi do smaku


z golonki, nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara 9 litrów / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar

po zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować z 80 minut, szybkowar dopiero otworzyc po godzinie, mieso jeszcze skruszeje w tym czasie a szybkowar sam spuści ciśnienie

wystudzone mięso obrać z kości, pokroić i włożyć do salaterki lub mniejszych miseczek

wsypać pieprz świeżo mielony do smaku do salaterki lub miseczek, wlać wywar,ocet i można maggi do smaku

schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc

smaczna galareta i na kolację i na przystawkę..............SMACZNEGO!!!

wywar co został wykorzystałam do zupy fasolowej...