2015-01-04

babka drożdżowa mocno pomarańczowa...

Składniki:


mąka pszenna 500 z Kopytowa 60 dag, jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1,1/4 szklanki, drożdże suche 1 opakowanie, sól - szczypta, pomarańcza 4 sztuki, cukier puder - do posypania


ze sparzonych pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce, pomarańcze obrać z resztek skóry, podzielić na cząstki, ewentualnie usunąć pestki

w misie robota jajka "L", cukier, sól hakiem zamieszać, wsypać mąkę, drożdże suche, wlać letnie mleko, stopione masło i wyrabiać z 10 minut ciasto

wsypać startą skórkę z pomarańczy i z 2 minuty wyrabiać ciasto - nakryć misę ściereczką do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu chwilę zamieszać ciasto

forma silikonowa z kominkiem - przełożyć połowę ciasta rozciągając w formie, poukładać cząstki pomarańczy

na pomarańcze rozłożyć resztę ciasta i powciskać cząstki pomarańczy

piec w 200C około 40-45 minut, babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona

babkę posypać pudrem cukrem - ciasto jest dobrze wyrośnięte, lekkie i mocno pomarańczowe i nie za słodkie...............SMACZNEGO!!!

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę