2014-11-25

szybkowar-zupa z czerwonej fasoli...

Składniki:


łopatka bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka, oliwa 4 łyżki, marchew 4 sztuki, papryczka chili 1 średnia, woda 3 litry, fasola czerwona 2 szklanki, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziemniaki 5 sztuk


fasolę czerwoną namoczyć najlepiej całą noc i wodę po moczeniu wylać - łopatkę pokroić na kostki z cebulą i na oliwie usmażyć

do szybkowara / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ dać usmazoną łopatkę z tłuszczykiem, 2 marchwie starte na drobno i dwie pokrojone w talarki, papryczkę chilli

dać namoczoną fasolę bez tej wody, majeranek, kucharek, wlac wodę, liście i ziele angielskie, pokrojone w kostki ziemniaki

szybkowar zamknąć i po zagotowaniu - para syczy - zmniejszyc ogień i gotowac 25 minut - po tym czasie szybkowar otworzyuć po 30 minutach, smaku jeszcze lepiej się przegryzą

smaczna, rozgrzewająca zupa na chłodne dni..............SMACZNEGO!!!