2014-11-13

szybkowar-smakołyk schabowy ze śliwkami,czosnkiem na kapuście kiszonej....

Składniki:


schab z kością 1,5 kg, śliwki suszone 20 sztuk, czosnek ząbki duże 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, sos chilli 2 łyżki, smalec 1 łyżka, kapusta kiszona 1,5 kg, pieczarki 30 dag, podgrzybki suszone 2 dag, cukier 2 łyżki, cebula 1 sztuka, woda 1 szklanka


schab z kością umyć, osuszyć i nadziać suszoną śliwką z 10 sztuk a reszta do kapusty i czosnkiem

natrzeć sosem chilli, kucharkiem i na smalcu gorącym zrumienić i przełożyć na talerz

na tym tłuszczu usmażyć pieczarki z cebulą, posypać je ciut kucharkiem

do szybkowara / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ włożyć pokrojoną drobniej kapustę kiszoną, pieczarki z tłuszczem, podgrzybki, cukier, wlać wodę - wszystko wymieszać

na kapuście położyć schab i zamknąć szybkowar, na dużym ogniu zagotować i po zasyczeniu pary opuścić zawór i na maniejszym ogniu gotować z 40 minut

schab zostawić w szybkowarze najlepiej na całą noc i dopiero wyjąć - tak przygotowany schab jest obłędnie kruchy, delikatny i jest najlepszy na zimno do pieczywa, kapusta kiszona jest bardzo chuda i smaczna np. do ziemniaków na obiad lub z pieczywem na kolację..........SMACZNEGO!!!