2014-11-17

szybkowar-pyszna golonka z kapustą kiszoną z podgrzybkami suszonymi...

Składniki:


golonka wieprzowa 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, kapusta kiszona 1 kg,pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, podgrzybki 2 dag, woda 1 szklanka, ząbki czosnku 5 sztuk


z golonki usunąć włosy i dobrze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym

natrzeć kucharkiem z papryką i golonkę na oleju obsmażyć w szybkowarze / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ i wyjąć na talerz

do tłuszczu w szybkowarze dać kiszoną kapustę, cukier, opłukane podgrzybki, wlać wodę, przyprawę w płynie i wymieszać

na kapuście położyć golonkę, na golonce ząbki czosnku, posypać pieprzem mielonym i zamknąć szybkowar - gdy się zagotuje to zmniejszyc ogień na mały i gotować 45 minut - golonkę z szybkowara wyjąć najlepiej po godzinie

golonka jest bardzo krucha, aromatyczna i z kapustą smakuje wyśmienicie................SMACZNEGO!!!