2014-10-30

sos paprykowy z pomidorami,jabłkami z goździkami,cynamonem...

Składniki:

papryka 6 sztuk, pomidory 4 kg, jabłka 4 sztuki, woda 2 szklanki, żelfix 2 opakowania, goździki całe 1 łyżka, laska cynamonu 1 nieduża


umyte pomidory pokroić na cząstki ze skórką i włożyć do garnka, wlać wodę i zagotować co jakiś czas mieszając

papryki kolorowe słodkie przekroić na pół, usunąc pestki i dać do pomidorów

jabłka ze skórką przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i dać do pomidorów z papryką, dodać goździki, laskę cynamonu i wszystko gotować mieszając z 20 minut

wyjąć laske cynamonu, blenderem wszystko zmiksować, wsypać żelfix 3:1 i dać cukru mniej niż podano na opakowaniu - czyli dać 20 dag na opakowanie, zagotować mieszając i gorący sos przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do wystudzenia na zakrętkach

sos smakuje do ryby smażonej, do matiasów, do pulpetów, makaronów, zapiekanek, pizzy............SMACZNEGO!!!