2014-09-07

gulasz z kurkami...

Składniki:


łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba,smalec 2 łyżki , kurki 25 dag, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, papryczka chili 1 mała, woda 1 litr, kucharek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, śmietana gęsta 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, buraczki konserwowe - ile potrzeba


umytą i osuszoną z wody łopatkę pokroić na kawałeczki gulaszowe, obsypac mąką pszenną

na gorący smalec wsypać łopatkę i podsmażyć, wsypać umyte kurki i podsmażać z 15 minut mieszając co jakiś czas

pół papryczki chilli z pestkami, cebulę, czosnek obrać i pokroić, wsypać do mięsa i wymieszać, podsmażać z 10 minut

wlać wodę, wsypać kucharka, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa

kiedy mięso będzie już dobre dodać śmietanę 18% i gotować bez przykrycia z 5 minut, wsypać koperek i przyprawę w płynie do smaku

podać z ugotowanymi ziemniakami i konserwowanymi buraczkami wymieszanymi z cebulką.............SMACZNEGO!!!