2014-09-08

gruszka "klapsa" w marchewkowym cieście z bitą śmietaną...

Składniki:


jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 2 łyżeczki, marchew 3 szklanki, gruszki 4 większe, bita śmietana - w opisie, kakao do posypania - ile potrzeba


7 średnich marchwi obrać i rozdrobnić je w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce na średnich oczkach

jajka "L", olej, cukry ubić mikserem z 4 minuty

wsypać mąkę, proszek, sodę, cynamon i mikserem utrzeć z 3 minuty

wsypać 3 kubki marchwi rozdrobnionej i mikserem z 1 minutę wymieszać składniki

tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i poukładać skórką na dół gruszki "klapsy" bez gniazd nasiennych

ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne

BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej 30% śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem

zimne ciasto przekroić na połowę i nałożyć na blat ciasta 3/4 bitej śmietany i nakryć drugim blatem

resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać kakao, schować do lodówki na godzinę

ciasto jest wilgotne od soku z gruszek i przepyszne w takim połączeniu marchewki z gruszkami i śmietaną...............SMACZNEGO!!!

Ciacho na widelcu