2014-08-17

muffinki cebulowe do barszczu...

Składniki:


jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1 szklanka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1/4 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki,kurkuma 3/4 łyżeczki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cebula 3 duże, cukier 1 łyżeczka, kucharek 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki


cebulę pokroić na grubszą kostkę i wsypać na rozgrzany olej, posypać cukrem i zeszklić na ciemno złocisty kolor, posypać kucharkiem, wymieszać i zostawić do wystudzenia na patelni

jajka "L", olej, mleko roztrzepać rózgą z 3 minuty

wsypać mąkę, proszek do pieczenia i zamieszać ze 4 razy

z patelni wsypac całą zawartość razem z olejem do ciasta i parę razy rózgą zamieszać

ciasto powinno być nie za gęste, nałożyć do pełna do foremek silikonowych

piec w 200C około 30 minut, można wyjmować ciepłe na talerz

my takie cebulowe muffinki lubimy wystudzone ale podane z gorącym czerwonym barszczem do picia..............SMACZNEGO!!!